© EPA

Burgemeester van Rio excuseert zich bij Australiërs en overhandigt de sleutels van Rio

De burgemeester van Rio, Eduardo Paes, heeft zijn excuses aangeboden aan de Australische delegatie voor de problemen die er waren bij hun intrek in het olympisch dorp van afgelopen zondag. De burgemeester overhandigde in ruil voor een pluchen kangoeroe de sleutels van zijn stad om zich te verontschuldigen voor het ongemak.

“Het is de enige delegatie die de sleutels van de stad zal krijgen, dus Rio is geopend voor de Australiërs”, verklaarde burgemeester Eduardo Paes tijdens een ceremonie in het olympisch dorp.

“Ik heb de problemen met mijn eigen ogen gezien, het was het slechtste gebouw van het olympisch dorp. Ik snap dus de problemen die de Australiërs ermee gehad hebben en ik wil hen mijn verontschuldigingen aanbieden”, voegde Paes eraan toe.

De Australische delegatie arriveerde zondag in het olympisch dorp, maar weigerde zijn intrek te nemen in het “onbewoonbare” gebouw, wegens problemen met de elektriciteit, waterleidingen en gas.

“We zijn heel blij om hier in deze geweldige stad met zijn geweldige inwoners te zijn. Dat is wat we zullen onthouden van onze aankomst hier”, vertelde Kitty Chiller, het hoofd van de Australische delegatie. De Australische atleten die eerst in hotels ondergebracht werden, zijn zich dinsdagavond beginnen verplaatsen naar het olympisch dorp.

Eduardo Paes had na de klachten van de Australische delegatie zondag geantwoord “dat hij een kangoeroe zou plaatsen in het olympisch dorp om de Australiërs op hun gemak te stellen”. De Australische delegatie beantwoordde die uitspraak droog met “dat ze geen kangoeroes nodig hadden, maar loodgieters”. De uitspraak van Paes werd ook door de Australische media niet bepaald op prijs gesteld. Die plooien werden nu gladgestreken nadat Chiller in ruil voor de sleutels van Rio, Paes een pluchen kangoeroe als cadeau overhandigde.

“Wanneer Australië het niet tegen Brazilië moet opnemen, zal ik supporteren voor Australië. Ik hoop dat ze veel gouden medailles zullen winnen. De kleuren van de Australische delegatie, groen en geel, zijn in ieder geval toch al dezelfde als die van Brazilië”, zette Paes een punt achter de discussie.

Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), relativeert de problemen met de huisvesting in het olympisch dorp. “In de dagen voor de start van de Olympische Spelen zijn er altijd problemen, die hebben we hier ook”, verklaarde de Duitser in het centrum van het olympisch dorp. “Ik heb met verschillende atleten gesproken en zij vertelden me in hoeverre ze tevreden zijn met de faciliteiten. We zijn ervan overtuigd dat de problemen in de gebouwen binnen de 24 tot 48 uur allemaal opgelost zullen zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Olympische Spelen