Agenten maakten al tien jaar misbruik tijdens dienstreizen, politiebaas vraagt nieuw onderzoek

© BELGA

Het stormt bij de politie. Maandag dook een geheime audit op die vernietigend was voor agenten van de politiedienst die illegalen repatrieert. Ze doen hun job wel menselijk en humaan, stond erin, maar op de terugweg naar huis maken ze misbruik door onder meer te overnachten in dure hotels en prostituees te bezoeken op kosten van de Dienst Vreemdelingenzaken. Wat het nog erger maakt: de wantoestanden werden tien jaar geleden, in een rapport uit 2006, al aan het licht gebracht. Daar werd toen niets mee gedaan. Het hoofd van de federale politie wil weten wie verantwoordelijk is.

Evelien Van Gerwen en Guy Stevens

Maandag kwam uit een politierapport uit 2016 aan het licht dat er een “graaicultuur” is ontstaan onder agenten die illegalen moeten repatriëren naar hun land van herkomst. De Algemene Inspectie, die het rapport opmaakte, had het onder andere over terugreizen via vakantielanden, bezoeken aan prostituees en verblijven in dure hotels.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) noemde het rapport een goede zaak. “Het bewijst dat de politie een zelfkritische organisatie is, die zichzelf in vraag stelt.” Toch kreeg hij heel wat kritiek van onder meer CD&V, dat beweert dat de minister het rapport wilde achterhouden.

2006

De hele affaire wordt dinsdag nog een stuk erger. De redactie van het VRT-programma Pano vernam immers dat de wantoestanden al in 2006 aangekaart werden, zonder dat er iets mee gedaan werd.

In dat rapport werd al gesproken van een “zekere normvervaging” binnen het korps: alcoholmisbruik tijdens de diensturen, buitenlandse bezoeken aan prostituees... Op het internet circuleren ook foto’s waarop agenten zijn te zien “die compromitterende gedragingen tentoonstellen”.

Ook merkten de inspectiediensten in 2006 op dat agenten op de luchthaven van Zaventem mogelijk kunnen worden gechanteerd. Politieagenten werken namelijk in een rotatiesysteem: 4 maanden gaan ze mee op repatriëringsvluchten, de volgende 2 maanden werken ze in “de box” op de luchthaven zelf waar ze paspoortcontroles uitvoeren.

“Het zou best kunnen dat de politiemensen dan terzake een oog gaan dichtknijpen”, aldus het rapport. Hun conclusie was tien jaar geleden dat er geen interne controle is en dat die er dringend moet komen. In de daaropvolgende jaren zijn er wel degelijk rapporten gemaakt, maar daar is weinig tot niets mee gebeurd.

Nieuw onderzoek

© BELGA

Catherine De Bolle, commissaris-generaal van de federale politie, heeft de Algemene Inspectie gevraagd een vooronderzoek te starten naar de wantoestanden. Dat zegt de woordvoerder van de federale politie, Peter De Waele, dinsdag.

“Een dergelijke audit gaat in op bepaalde technieken, een cultuur, praktijken. Er staan geen namen of concrete feiten in. Nu is aan de Algemene Inspectie gevraagd om een vooronderzoek te voeren naar de feiten. Bedoeling is om vermoedens waar mogelijk concreet te maken en individuele verantwoordelijkheden vast te stellen. Er gaan nu verhoren plaatsvinden. Uiteindelijk kan zo’n onderzoek tot tuchtrechtelijke en strafrechtelijke sancties leiden”, zegt De Waele.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen