Direct naar artikelinhoud
Update

Aanval op Grote Moskee in Mekka verijdeld

Archiefbeeld.

Saoedische veiligheidstroepen hebben gisteren een "terroristische" actie tegen de Grote Moskee in Mekka verijdeld. Dat meldt het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken. Vijf mensen zijn opgepakt.

Volgens de Saoedi's wilden de verdachten vrijdagnacht toeslaan tijdens koranlezingen op het einde van de islamitische vastenmaand ramadan. Meer dan twee miljoen mensen daagden gisteren op aan de moskee. De aanval zou zijn gepland door drie terreurcellen: twee in Mekka en een in de nabijgelegen stad Jeddah. Er werden vijf mensen opgepakt, onder wie een vrouw, aldus het ministerie. Een van de daders weigerde zich over te geven en blies zichzelf op. Daarbij stortte het gebouw met drie verdiepingen waarin hij zich verschanst had, in. Er vielen elf gewonden, onder wie vijf politiemensen.

De geplande aanslag werd veroordeeld door de hoofdimam van Al-Azhar, een prestigieus instelling van de soennitische islam die gevestigd is in Egypte, en door Jordanië. Maar ook Iran, een aartsvijand van Saoedi-Arabië, veroordeelde de plannen. "Deze aanslag bewijst opnieuw dat deze barbaarse terroristen geen geografische grenzen kennen, noch nationaliteit en religie", aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Teheran. Hij riep alle landen in de regio op om hun verschillen bij te leggen en samen te strijden tegen dat "duivelse fenomeen". Iran en Saoedi-Arabië leven op gespannen voet: sinds vorig jaar hebben ze geen diplomatieke betrekkingen meer.

Aanval op Grote Moskee in Mekka verijdeld

1979

Op 20 november 1979 werd de Grote Moskee drie weken na de hadj door islamitische verzetsstrijders bezet. De gijzelnemers stelden dat hun aanvoerder de Mahdi was, de verwachte bevrijder binnen sommige stromingen van de islam. De bezetting werd na twee weken op 4 december 1979 door veiligheidstroepen beëindigd. Honderden mensen verloren daarbij het leven. Het precieze dodental is niet bekend. De niet gesneuvelde gijzelnemers kregen nagenoeg allemaal de doodstraf.

Saoedische veiligheidstroepen bij de belegering van de Grote Moskee in november/december 1979.
Saoedische veiligheidstroepen inspecteren een beschadigde wagen die bij de aanval is gebruikt.