Direct naar artikelinhoud
Update

Tillerson: "Als het via dialoog niet lukt, moeten we militaire actie overwegen tegen Noord-Korea"

Rex Tillerson

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft in de VN-Veiligheidsraad een waar schrikbeeld van Noord-Korea geschilderd in de hoop de volkerenorganisatie te overtuigen, drastische maatregelen tegen Pyongyang te nemen opdat het land zijn nucleaire ambities opbergt.

Tillerson zet vooral in op China, dat volgens hem Noord-Korea economisch moet isoleren. De Verenigde Staten zelf, aldus Tillerson, houden "alle opties op tafel" - een eufemisme voor het dreigen met geweld. Die dreiging werd deze keer ook uitgesproken: Washington hoopt het probleem "via dialoog" op te lossen, maar als dat niet lukt moet een "militaire actie" in overweging genomen worden. De nucleaire proeven van Pyongyang noemde de secretary of state "provocaties".

Volgens Tillerson ligt de fout van de "Noord-Koreaanse crisis" deels bij de Verenigde Naties zelf, die naar zijn mening te weinig hebben gedaan om de escalatie van het Noord-Koreaanse kernprogramma tegen te gaan.

Dat er haast mee gemoeid is, motiveerde Tillerson door nucleaire aanvallen van het regime van Kim Jong-Un op de Amerikaanse westkust of tegen Japan of Zuid-Korea als reële mogelijkheden te bestempelen.