Curator Optima Bank niet vervangen voor “banden met Piqueur”

© BELGA

Het verzoek tot vervanging van Geert Defreyne, een van de drie curatoren van de failliete Optima Bank, is afgewezen. Dat heeft de Gentse rechtbank van koophandel dinsdagmorgen beslist.

De Standaard meldde vorige maand dat Defreyne “dicht bij de clan-Piqueur” zou staan. “Defreyne is namelijk ook extern medewerker van het advocatenkantoor Mertens & De Paepe in Gent. Dat is een kantoor waar familiebanden spelen. Zo komt Jan De Paepe, de rechterhand van Piqueur, van dat kantoor”, schreef de krant.

De zaak werd bij de behandeling achter gesloten deuren gepleit. Advocaat Geert Lenssens, die verschillende schuldeisers vertegenwoordigt, had de vervanging van Defreyne gevraagd. Defreyne stelde eerder al dat hij “geen enkele bindingen” had met de voormalige Optima Bank of haar bestuurders.

“Geen tegenstrijdige belangen”

De rechtbank van koophandel stelde dat het artikel in De Standaard “foutieve of onvoldoende gecheckte informatie” bevatte en wees het verzoek tot vervanging af. “Het artikel bevat de onjuiste stelling dat hij (Defreyne, nvdr.) nog extern medewerker van De Paepe is. (..) Een eenvoudige raadpleging had opgeleverd dat dat dateert van 16 jaar geleden”, zei rechtbankvoorzitter Michel Oosterlinck.

Volgens de rechtbank hebben de curatoren hun meldingsplicht niet miskend. “Het is een college van curatoren met een strikte taakverdeling en de Nationale Bank van België (de toezichthouder, nvdr.) uitte geen bezwaren tegen een lid van de curatoren”, stelde de rechtbankvoorzitter. De rechtbank vermeldde ook dat het openbaar ministerie geen tegenstrijdigheid van belangen zag en altijd het vertrouwen in de curatoren behield.

Defreyne blijft dus aan het werk als curator van de failliete Optima Bank. De curatoren gaven geen commentaar op de beslissing van de rechtbank.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen