Vliegtuig Boris Johnson maakt noodlanding op weg naar Brussel

Boris Johnson heeft geen al te beste start genomen als de nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken. Het vliegtuig waarmee hij op weg was naar Brussel om zijn Europese collega's te ontmoeten, heeft namelijk een noodlanding moeten maken in de buurt van Londen. Verder liet Johnson optekenen dat Groot-Brittannië zijn leidende rol in Europese samenwerking niet wil opgeven.
AFP or licensors

Johnson komt vandaag voor het eerst als Brits minister van Buitenlandse Zaken samen met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Even leek het erop dat hij met wat vertraging zou aankomen, aangezien er een technisch probleem was met de jet van de Royal Air Force. Het vliegtuig moest een noodlanding maken op de luchthaven van Luton, maar kon met enige vertraging zijn reis verderzetten.

Johnson tekent vandaag dus present, en maakt zich sterk dat zijn land ook na de Brexit "een leidende rol" zal blijven spelen in de Europese samenwerking. "We moeten gevolg geven aan de wil van het Britse volk", zo verwees Johnson voor de bijeenkomst naar het referendum van 23 juni, waarin een meerderheid van de Brits kiezers zich uitsprak voor een vertrek uit de Europese Unie. "Maar dat betekent niet dat we onze leidende rol in Europese samenwerking opgeven."

Johnson was een van de boegbeelden van de Brexit-campagne, en zijn benoeming tot minister van Buitenlandse Zaken heeft tot veel kritiek en sarcasme geleid in Europa. Onze eigen minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vindt het alvast "interessant" om van iemand die zijn steun gaf aan een vertrek uit de Europese Unie te horen hoe hij een vervolg ziet. "Ik neem aan dat hij bepaalde maatregelen heeft voorzien voor het geval hij zou winnen", aldus Reynders.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken benadrukten verder dat de onderhandelingen over het Britse vertrek pas kunnen worden aangevat wanneer de Britten formeel laten weten dat ze de EU willen verlaten en dus het veelbesproken artikel 50 van het Europese verdrag activeren. Een precieze datum daarvoor heeft de nieuwe regering van premier Theresa May nog niet naar voren geschoven.

Meest gelezen