Direct naar artikelinhoud
Live

Teruglezen - Feyenoord knap voorbij Valencia

Max Verstappen zette een vierde starttijd neer voor de Grand Prix in Hongarije, zondag. Voor Bauke Mollema viel defintief het Tour-klassement in duigen. Hij waagde nog een alles-of-niets-poging, maar tevergeefs. De Groninger tuimelde uit de top 10. Wout Poels vierde wel feest, als meesterknecht van winnaar Chris Froome. In de Londense Diamond League won Dafne Schippers de 200 meter sprint. Lees hier alle ontwikkelingen in de Sportwereld terug van 23 juli.

Kuijt en Toornstra vieren de 1-0Beeld ANP

22:58 zaterdag 23 juli 2016

Wijnaldum zette vrijdag in Engeland zijn handtekening onder een contract bij Liverpool en stapte daarna in het vliegtuig richting Californië. Wijnaldum ontmoette trainer Jürgen Klopp en zijn nieuwe ploeggenoten zaterdag in het hotel in Palo Alto.

De Nederlandse international kan direct aansluiten bij de training. Wijnaldum, die door Liverpool voor zo'n 30 miljoen euro is overgenomen van Newcastle United, kan volgende week donderdag zijn debuut maken in het rode shirt met rugnummer 5. Liverpool speelt dan tegen Chelsea op het toernooi om de International Champions Cup. Drie dagen later is AC Milan de tweede opponent in Noord-Amerika, op 6 augustus spelen de Engelsen tegen FC Barcelona.

Twitter bericht wordt geladen...

22:14 zaterdag 23 juli 2016

Verscheidene eredivisieclubs speelden vandaag een oefenduel. Soms succesvol, soms minder succesvol. Feyenoord behoort zeker tot die eerste groep. Het was misschien op het nippertje, maar het won knap van de spaanse club Valencia.

Verdediger Eric Botteghin kopte in de laatste minuut de winnende treffer binnen in de uitverkochte Kuip: 2-1. Bekerwinnaar Feyenoord opent het seizoen volgende week zondag met de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV.

De Deense aanwinst Nicolai Jörgensen toonde geen Kuipvrees en bracht zijn nieuwe club in de 33e minuut op voorsprong. De nieuwe nummer 9 van Feyenoord, die van trainer Giovanni van Bronckhorst voorlopig de voorkeur krijgt boven Michiel Kramer, kopte een voorzet van Eljero Elia beheerst langs de doelman van Valencia.

Jörgensen werd in de 73e minuut afgelost door Kramer en zag vanaf de bank hoe de Spaanse club langszij kwam, via een fraaie vrije trap van Alvaro Medrán. In de laatste minuut bezorgde Botteghin de Rotterdammers toch nog de winst met een rake kopbal. De verdediger torende bij een hoekschop boven iedereen uit en kopte de 2-1 binnen. Feyenoord sloot de voorbereiding zo af met louter overwinningen.

Pär Hansson stond zaterdag onder de Rotterdamse lat. De Zweedse keeper verving Brad Jones, die op de training licht geblesseerd was geraakt. Jones, aangetrokken als vervanger van de zwaar geblesseerde Kenneth Vermeer, kan waarschijnlijk tegen PSV weer spelen.

'Dat wordt een heel interessante wedstrijd', zei aanvoerder Dirk Kuijt bij FOX Spors. 'PSV heeft ook een heel goede voorbereiding gehad, dus we zien het als een mooie uitdaging. We willen het maximaal haalbare presteren met deze ploeg. Dat stralen we vanaf de start van de voorbereiding uit, de focus is enorm. Of kampioen worden realistisch is? Dat maakt niet zoveel uit. Als we er maar alles aan doen om ons doel te bereiken.'

Nicolai JorgensenBeeld ANP

22:03 zaterdag 23 juli 2016

Ruud Vormer heeft Club Brugge de Belgische Supercup bezorgd. De Nederlandse middenvelder maakte het winnende doelpunt in de confrontatie met bekerwinnaar Standard Luik: 2-1. Vormer knalde de bal in de 62e minuut in de hoek langs keeper Jean-François Gillet.

Vormer had net als Stefano Denswil en de Belgische oudgediende Timmy Simons (39 jaar) een basisplaats in het elftal van trainer Michel Preud'homme. Club Brugge kreeg de zege in het eigen Jan Breydelstadion zeker niet cadeau. Standard Luik zette Standard Luik in de 39e minuut op voorsprong en even later werd Hans Vanaken van Club Brugge met rood uit het veld gestuurd.

Met tien man trok de Belgische kampioen de wedstrijd in de tweede helft toch naar zich toe. José Izquierdo tekende voor de gelijkmaker, Vormer voor de winnende. Aanwinst Ricardo van Rhijn bleef op de bank naast Preud'homme zitten.

21:53 zaterdag 23 juli 2016

Michael van Gerwen doet het weer. Voor het derde jaar op rij bereikt de darter de finale van het World Matchplay. De Brabantse nummer één van de wereld rekende in de halve finale af met de Engelsman Adrian Lewis: 17-9. Van Gerwen stuit in de eindstrijd op de winnaar van de tweede halve finale, tussen de Engelse recordkampioen Phil Taylor en wereldkampioen Gary Anderson uit Schotland.

De 27-jarige 'Mighty Mike' schreef het World Matchplay in Blackpool vorig jaar voor het eerst op zijn naam, door James Wade in de finale te verslaan. Van Gerwen maakte daarmee een einde aan de jarenlange hegemonie van Taylor, die het toernooi daarvoor zeven jaar op rij had gewonnen. In de finale van 2014 boekte 'The Power' tegen Van Gerwen in totaal zijn vijftiende eindzege op het World Matchplay, waar de winnaar wordt beloond met 100.000 pond.

Michael van GerwenBeeld ANP

21:23 zaterdag 23 juli 2016

Het grote kwaliteitsverschil op papier bleek ook zichtbaar op het veld. PEC Zwolle heeft in een oefenwedstrijd diep moeten buigen voor het Nederlands getinte Southampton.

De Engelse club, met Virgil van Dijk, Cuco Martina en Jordy Clasie in de basis, zegevierde in Nieuwleusen met 4-0. Bij rust stond de ploeg van de nieuwe Franse trainer Claude Puel, de opvolger van Ronald Koeman, al met 3-0 voor.

Charlie Austin opende al vroeg de score, waarna nieuwkomer Nathan Redmond kort voor rust twee keer scoorde. Met tien andere andere spelers in de ploeg maakte Southampton in de tweede helft nog één doelpunt. Pierre-Emile Höjbjerg benutte kort voor tijd een strafschop.

Bij PEC Zwolle stonden anderen de aanwinsten Ted van de Pavert, Django Warmerdam, Hachim Mastour en Anass Achahbar in de basis.

Twitter bericht wordt geladen...

21:05 zaterdag 23 juli 2016

Even leefde hij in onzekerheid, maar Nico Rosberg behoudt zijn poleposition voor de Grote Prijs van Hongarije. De baancommissarissen van de Hungaroring oordeelden zaterdagavond na een verhoor dat de Duitse formule 1-coureur van Mercedes de regels niet heeft overtreden in zijn snelste ronde van de kwalificatierace.

Rosberg werd drie uur na de kwalificatie op het matje geroepen, omdat hij in de slotfase van de derde en laatste kwalificatiesessie (Q3) gele waarschuwingsvlaggen zou hebben genegeerd. Het verhoor volgde na een klacht van zijn Britse teamgenoot Lewis Hamilton. Die sprak openlijk zijn twijfel uit of Rosberg voldoende snelheid had teruggenomen tijdens een incident in de slotminuut van de sessie.

Een crash van Fernando Alonso (McLaren) leidde tot die gele vlaggen, ten teken dat de coureurs ter hoogte van de bolide van McLaren hun voet van het gaspedaal moeten halen. Rosberg dook precies in die fase onder de tijd van Hamilton en was alsnog de snelste van iedereen.

'De autosportbond mag wel wat duidelijker uitleggen wat de coureurs moeten doen als er gele vlaggen zwaaien', meende Hamilton. 'Ik zag twee gele vlaggen en voor mij was het duidelijk: afremmen. Nico verloor maar één tiende in die bocht', zei de regerend wereldkampioen, die daarmee vermoedde dat zijn teamgenoot nauwelijks snelheid had geminderd.

Rosberg beweerde echter dat hij de gele vlaggen wel degelijk had gezien en zijn voet van het gaspedaal had gehaald. De baancommissarissen gaven hem gelijk. Die konden in de technische data zien dat de WK-leider aanzienlijk minder snel was gaan rijden op die bewuste plek.

Twitter bericht wordt geladen...

20:21 zaterdag 23 juli 2016

Robin Haase beleeft een zwaar jaar, zeker door de moord op zijn vriend Koen Everink waarvan zijn voormalige trainer Mark de J. wordt verdacht. Op het gravel in Gstaad zet Haase deze week eindelijk weer een sterke serie neer, wat hem zondag de kans geeft zijn derde ATP-titel te pakken.

Hij bereikte de finale van het ATP-toernooi in Gstaad. De 29-jarige Hagenaar rekende zaterdag in de halve finale op het Zwitserse gravel af met Paul-Henri Mathieu, de Franse nummer acht van de plaatsingslijst. Haase versloeg Mathieu, die aanzienlijk hoger staat op de wereldranglijst, in twee sets: 7-6 (5) 7-6 (2).

De wedstrijd werd in de tiebreak van de eerste set, bij een stand van 3-3, onderbroken vanwege regen. Haase en Mathieu moesten ruim twee uur wachten tot het weer droog was. Na de hervatting sloeg Haase toe. Hij trok de tiebreak, waarin hij aanvankelijk met 3-0 achter stond, naar zich toe. Haase nam in de tweede set direct een break voorsprong, maar direct daarna leverde hij ook zijn eigen service in. Weer moest een tiebreak de beslissing brengen, weer was Haase daarin de sterkste.

De Hagenaar speelt zondag in de finale tegen de als eerste geplaatste Feliciano López. De 34-jarige Spanjaard, die vier ATP-titels op zak heeft, bereikte de eindstrijd met winst op de Duitser Dustin Brown (4-6 6-3 6-3).

Haase stond drie jaar geleden ook al in de finale in Gstaad, maar daarin moest hij toen buigen voor de Rus Michail Joezjni. Later dat jaar bereikte hij ook in Wenen de eindstrijd. Daarin bleek Tommy Haas uit Duitsland te sterk. Sindsdien kwam Haase, die in 2011 en 2012 het toernooi van Kitzbühel won, nooit meer zo ver op de ATP Tour.

Robin HaaseBeeld EPA

19:53 zaterdag 23 juli 2016

Hij won al brons op het WK-duathlon. Maar ook in de triathlon staat Jorik van Egdom zijn mannetje, zo bleek vandaag. Hij boekte zeldzaam Nederlands succes in de Europa Cup. Hij won de eerste editie van de ETU Sprint Cup in Rotterdam. De triatleet uit Veenendaal legde de 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen af in 55.30 minuten. Hij bleef de Brit Jimmy Kershaw negen seconden voor. Marco van der Stel finishte als zesde in 56.04 en Menno Koolhaas werd achtste in 56.08.

Eric van der Linden was twaalf jaar terug in Holten de snelste in een Europa Cupwedstrijd. Sindsdien wist een Nederlandse triatleet niet meer te winnen op dit niveau, tot zaterdag. Van Egdom had na het zwemmen al een goede uitgangspositie, bleef bij het fietsen keurig in de kopgroep en maakte het in het afsluitende stukje hardlopen af. Van Egdom was dit jaar al goed op dreef in de duatlon. Hij veroverde de Europese titel en pakte brons op het WK.

Twitter bericht wordt geladen...

18:38 zaterdag 23 juli 2016

Leicester City, de kampioen van de Premier League, het is een van de mooiste voetbalsprookjes ooit. En dat de club in ontwikkeling is, blijkt ook weer uit het oefenprogramma van de club. Het speelde vorig jaar nog tegen Rotherham en Lincoln, nu komt de ploeg van Claudio Ranieri in de voorbereiding uit tegen Barcelona en Manchester United.

Nadeel is wel dat Leicester na het succes grote sterkhouders lijkt te verliezen. N'Golo Kanté vertrok al naar Chelsea en ook de beste speler van afgelopen seizoen kan nu de overstap maken naar een Londense club. Arsenal is bereid liefst 50 miljoen euro te betalen voor de Algerijnse middenvelder.

Wel haalde Leicester alweer slimme en goedkope spelers binnen die voor een verrassing kunnen zorgen, zoals verdediger Luis Hernández, middenvelder Nampalys Mendy en oud-speler van VVV Venlo Ahmed Musa.

Twitter bericht wordt geladen...

Riyad Mahrez komt het veld op tegen Oxford UnitedBeeld REUTERS

18:33 zaterdag 23 juli 2016

De transfer hing al even in de lucht, maar Club Brugge heeft een akkoord bereikt met NEC over de transfer van Anthony Limbombe. De 22-jarige aanvaller tekent een contract voor vier jaar bij de Belgische kampioen.

Limbombe verlaat de Nijmeegse club na twee redelijk succesvolle seizoenen. De Belgische speler van Congolese afkomst had met veertien doelpunten en negen assists een groot aandeel in de promotie van NEC in 2015, afgelopen seizoen was de flankaanvaller goed voor zeven doelpunten en evenzoveel assists.

De transfer verliep niet helemaal rimpelloos. Limbombe stuurde min of meer aan op een vertrek door het trainingskamp van NEC in Garderen zonder toestemming te verlaten. Hij meldde zich daarna ook niet meer bij de club. NEC is vervolgens gaan onderhandelen met Club Brugge.

Twitter bericht wordt geladen...

17:44 zaterdag 23 juli 2016

PSV achter gesloten deuren gelijk
PSV heeft zaterdag toch nog een oefenwedstrijd gespeeld. De ploeg van trainer Phillip Cocu oefende achter gesloten deuren op het eigen trainingscomplex De Herdgang tegen de Belgische club Royal Excel Moeskroen. Dat duel eindigde in 1-1.

PSV zou zaterdag eigenlijk in Arnhem op het toernooi om de FOX Sports Cup spelen tegen West Bromwich Albion. De burgemeester van Arnhem besloot vrijdag die wedstrijd echter te verbieden, nadat bij de politie signalen waren binnengekomen dat supporters van PSV op de vuist wilden gaan met aanhangers van Vitesse. De landskampioen moest daarom op korte termijn op zoek naar een alternatief en besloot zonder publiek te oefenen tegen Moeskroen.

Cocu gaf veel talenten een kans en hield vaste krachten als Jeroen Zoet, Jetro Willems, Luuk de Jong, Andrés Guardado en Héctor Moreno aan de kant. Na rust kwamen de Belgen op voorsprong, maar Rai Vloet voorkwam een nederlaag van PSV.

Vitesse heeft de confrontatie met FC Porto op het toernooi om de FOX Sports Cup in Arnhem verloren. De thuisclub stond in de eigen Gelredome lang op voorsprong dankzij een doeltreffende uithaal van Lewis Baker en raakte daarna ook nog de paal (opnieuw Baker) en de lat (Zhang Yuning). De Portugese topclub trok de wedstrijd in de slotfase toch nog naar zich toe via doelpunten van Jesús Corona (ex-Twente) en André Silva, die een strafschop benutte nadat Maikel van der Werff hands had gemaakt.

Philip CocuBeeld ANP

17:41 zaterdag 23 juli 2016

AZ heeft aangetoond dat het klaar is voor het seizoen. De ploeg van trainer John van den Brom versloeg in eigen stadion de Duitse club Hertha BSC met overtuigende cijfers: 3-0. Aanwinst Wout Weghorst nam twee doelpunten voor zijn rekening waarvan de laatste uit een strafschop, tussendoor scoorde ook Markus Henriksen.

AZ sloot de voorbereiding zo in stijl af. De Alkmaarse formatie boekte louter overwinningen en allemaal met grote cijfers. De eerste officiële wedstrijd van het seizoen is donderdag in de derde voorronde van de Europa League tegen de PAS Giannina. AZ ontvangt de Griekse club eerst in Alkmaar, een week later volgt de return in Griekenland.

Tegenvaller voor AZ was wel dat de nieuwe verdediger Rens van Eijden uitviel met een gebroken neus. Van Eijden werd al vroeg in de wedstrijd geraakt door Vedad Ibisevic en moest naar het ziekenhuis.

Twitter bericht wordt geladen...

17:26 zaterdag 23 juli 2016

Dafne Schippers heeft haar status als snelste vrouw ter wereld op de 200 meter bevestigd met een imposante zege in de wedstrijd uit de Diamond League in Londen. De Utrechtse atlete snelde in het Olympisch Stadion naar de winst in 22,13 seconden. De Amerikaanse Tiffany Townsend werd tweede met een halve seconde achterstand: 22,63.

Schippers kwam niet aan de 21,93, de tijd waarmee ze dit seizoen de wereldranglijst aanvoert. Het was haar laatste race voor de Olympische Spelen in Rio, die over twee weken beginnen. De 24-jarige topsprintster is daar kandidate voor eremetaal op de 100 en 200 meter. Met haar zege in Londen verstevigde Schippers haar leidende positie in het klassement van de Diamond League, wat haar vooral prijzengeld oplevert.

'Ik kwam hier vooral om te winnen en dat is gelukt. Daar ben ik blij mee. Ik denk dat ik in Rio voor de snelle tijden kan gaan. Ik voel me goed en heb totaal geen moeite met de rol als favoriete. Ik ben nooit nerveus', zei Schippers tegen de BBC.

De Nederlandse topatlete veroverde begin deze maand in Amsterdam de Europese titel op de 100 meter in 10,90. Kort daarna won ze deze afstand op de Diamond League van Monaco in 10,94. Aan die tijd kwamen haar concurrentes die zaterdag in Londen liepen niet. Marie-Josée Ta Lou uit Ivoorkust won in 10,96. De Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce, tweevoudig olympisch- en drievoudig wereldkampioene, werd derde in 11,06.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

17:17 zaterdag 23 juli 2016

Hij zou na dit wielerseizoen de fiets defintief aan de muur hangen, maar Tom Boonen tekende een nieuw eenjarig contract en won direct ook de eerste etappe in de Ronde van Wallonië.

De Belgische wielrenner was na 178,3 kilometer tussen Charleroi en Mettet de sterkste in de massasprint. Het boegbeeld van Etixx-QuickStep, die vrijdag zijn contract bij de Belgische ploeg verlengde, klopte landgenoot Jonas Van Genechten en de Fransman Arnaud Démare op de streep.

De Ronde van Wallonië telt vijf etappes en eindigt woensdag in Dison. Vorig jaar schreef Niki Terpstra de Belgische rittenkoers op zijn naam. De ploeggenoot van Boonen rijdt daarom in deze editie met het rugnummer 1 rond. De Nederlandse continentale ploeg Roompot doet ook mee in Wallonië.

Boonen wil volgend jaar nog één keer proberen Parijs-Roubaix te winnen. Met vier zeges deelt hij momenteel het record met landgenoot Roger De Vlaeminck.

Twitter bericht wordt geladen...

17:02 zaterdag 23 juli 2016

Paul Scholes, clublegende van Manchester United, zegt dat Paul Pogba de naar verluidt 120 miljoen euro niet waard is.

Scholes: ‘Oké, hij heeft geweldige dingen en een flinke ontwikkeling laten zien. Maar ik denk niet dat hij een speler is die 120 miljoen euro waard is, op dit moment.'

Volgens de oud-middenvelder van The Reds is alleen een speler die 50 of meer doelpunten maakt per seizoen die prijs waard. ‘Zoals Ronaldo of Messi. Pogba is nog niet zover.’

Lees hier het stuk van de Volkskrant over Pogba. Is de transfer 'overgewaardeerd' of simpelweg een gevalletje marktwerking?

Paul Pogba tijdens de verloren EK-finale tegen Portugal.Beeld AFP

16:37 zaterdag 23 juli 2016

Hoewel het eredivisieseizoen pas in de eerste week van augustus begint, zit voor Heracles Almelo de voorbereiding er al op. Donderdag wacht de de derde voorronde van de Europa League.

De club sloot het laatste oefenduel in Vriezenveen af met een 1-1 gelijkspel tegen de Spaanse club Córdoba. Iliass Bel Hassani opende kort voor rust de score uit een vrije trap, aan het begin van de tweede helft maakte Córdoba gelijk. In blessuretijd raakte diezelfde spelmaker, voor wie veel interesse is van andere clubs, nog de paal.

De confrontatie met de Spanjaarden was voor Heracles de laatste test voor het Europese debuut, donderdag in de derde voorronde van de Europa League tegen FC Arouca. De ploeg van trainer John Stegeman ontvangt de Portugese ploeg donderdag in het Polman Stadion. De return volgt een week later, op 4 augustus, in Arouca.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

15:56 zaterdag 23 juli 2016

Lang leek Hamilton in de laatste kwalificatiesessie de pole position te pakken, zoals zo vaak dit seizoen. Maar ploeggenoot Rosberg grist in de aller laatste ronde toch de voorste plek nog voor de Brit weg.

Verstappen, die in Q2 nog knap vooraan eindigde, start morgen als vierde in de Grote Prijs van Hongarije, net achter zijn teamgenoot Ricciardo.

Verstappen leek de juiste snelheid te hebben gevonden in zijn Red Bull op het korte en bochtige circuit Hungaroring en wilde in de laatste minuten van Q3 aanzetten voor een ultiem rondje, maar hij kon niet meer voluit rijden doordat de Spanjaard Fernando Alonso van de baan gleed in zijn McLaren en zorgde voor een voortijdig afvlaggen van de sessie. Rosberg was nog net voorbij de plek waar Alonso eraf ging en kon zijn ronde wel op volle snelheid afmaken.

De kwalificatierace op de Hungaroring verliep door regen en crashes bijzonder chaotisch. Liefst vier keer zwaaide de rode vlag in de eerste sessie (Q1), éénmaal vanwege te zware regenval en drie keer omdat een bolide van de natte baan gleed en in de vangrails crashte. In Q2 duurde het even voor Verstappen zijn ritme vond op de opgedroogde baan. Op zachte droogweerbanden klokte hij in de slotseconden van die race de beste tijd.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

15:49 zaterdag 23 juli 2016

Met nog ruim 4 minuten op de klok in de derde en laatste F1-kwalificatiesessie ligt Verstappen op de vierde plaats achter nummer één Hamilton, Rosberg en ploeggenoot Ricciardo.

Twitter bericht wordt geladen...

15:41 zaterdag 23 juli 2016

De volgende coureurs zijn door naar de laatste kwalificatiesessie voor een startplaats morgen in de Grote Prijs van Hongarije.
Verstappen
Rosberg
Ricciardo
Alonso
Hulkenberg
Vettel
Button
Bottas
Sainz
Hamilton

Twitter bericht wordt geladen...

15:34 zaterdag 23 juli 2016

De eerste kwalificatiesessie in de Grote Prijs van Hongarije in de Formule 1 is zaterdag door regen en crashes bijzonder chaotisch verlopen. Liefst vier keer zwaaide de rode vlag, éénmaal vanwege te zware regenval en drie keer omdat een bolide van de natte baan gleed en in de vangrails crashte.

Dat overkwam Marcus Ericsson (Sauber), Felipe Massa (Williams) en Rio Haryanto (Manor). Max Verstappen (Red Bull) bleef uit de problemen en slaagde erin zich te plaatsen voor de tweede sessie.

De eerste kwalificatiesessie begon door de pittige regenbuien boven het circuit Hungaroring al veel later dan gepland, maar gedurende het rijden volgden de onderbrekingen elkaar snel op. De coureurs kregen amper gelegenheid een geldige ronde te klokken.

Twitter bericht wordt geladen...

14:22 zaterdag 23 juli 2016

Voor wie benieuwd zijn naar de kijkcijfers van de Tour bij de NOS:

2013: 750.000
2014: 670.000
2015: 1.100.000
2016: 749.000 (tot nu toe)

Dus ondanks het grotere succes van de Nederlandse renners - en het grote drama van gisteren - werd vorig jaar meer gekeken dan dit jaar, wat deels te verklaren is door de Tourstart in Utrecht en de etappe door Zeeland.

Het kan natuurlijk ook zijn dat u de tv-beelden dit jaar aan u voorbij laat gaan en zich vol overgave richt op ons excellente liveblog dat via deze link te vinden is.

Tourstart in UtrechtBeeld Pim Ras

Twitter bericht wordt geladen...

14:07 zaterdag 23 juli 2016

Later vandaag staat de kwalificatie op het programma voor Max Verstappen. De 18-jarige coureur zit op dit moment in Hongarije en rijdt daar morgen de Grand Prix. Vanmorgen ging het goed, reed hij de tweede tijd tijdens een training, maar het draait natuurlijk om morgen en om de kwalificatie van vanmiddag.

Dus blikt Verstappen, letterlijk, alvast vooruit:

Twitter bericht wordt geladen...

12:37 zaterdag 23 juli 2016

Lange tijd ontbrak het Nederland aan écht tennissucces, maar tegenwoordig is dat niet meer het geval.

Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop hebben in Kitzbühel voor de tweede keer in hun leven een ATP-titel gewonnen. De Nederlanders versloegen de thuisspelende Dennis Novak en Dominic Thiem in 2-6, 6-3 en 11-9.

Koolhof en Middelkoop zijn bezig aan een succesvolle samenwerking. In februari waren ze de sterksten in Sofia, vorig jaar veroverden ze zeven dubbeltitels in de challengers.

Opmerkelijk genoeg koos bondscoach Jan Siemerink er een week geleden voor het duo niet samen op te stellen in de Davis Cupwedstrijd tegen Moskou. Robin Haase kreeg de voorkeur, hij speelde met Middelkoop en de twee verloren uiteindelijk in drie sets.

Matwé Middelkoop.Beeld epa

12:24 zaterdag 23 juli 2016

Bij de derde vrije training voor de Grand Prix van Hongarije heeft Max Verstappen de tweede tijd gereden.

Alleen Nico Rosberg was sneller, een fractie, het verschil: 1.20,261 om 1.20,263. De derde tijd was voor Daniel Ricciardo, de ploeggenoot van Verstappen.

Vrijdag trainde Verstappen ook al op de Hungaroring, daar kwam hij tot de zesde en de vierde tijd. Maar uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om morgen. Later vandaag is de kwalificatie voor die Grand Prix.

11:57 zaterdag 23 juli 2016

We hebben er weer eentje uit de categorie 'stukje atletiekbaan met zweetdruppel van Usain Bolt': het bebloede shirt van Bauke Mollema is te winnen door de gelukkige retweeter.

Met het verschil dat de nasmaak bij Mollema een stuk wranger is dan bij Bolt, die vier jaar geleden op het tartan in Londen juist een reeks olympischemedailles aan zijn palmares toevoegde. (zie bericht over de zweetdruppels en de olympische baan in de post van 10.26 uur.)

Overigens stopt het bij Mollema niet bij bloed, het shirt draagt ook tranen en zweet. 'Anyone interested?', vraagt Mollema.

Twitter bericht wordt geladen...

11:26 zaterdag 23 juli 2016

De Belg Tom Boonen blijft nog een jaartje wielrennen en daar mag best om gezongen worden, vindt Niki Terpstra. In de tweet hiernaast toont de Nederlandse renner ongegeneerd zijn zangkwaliteiten in het genre carnavalskraker. Echt mooi is het niet, maar wat geeft het, gezellig is het allemaal wel.

Dat Terpstra wel van een muziekje houdt, wisten we trouwens al. Dat werd snel duidelijk tijdens een interview voor de Belgische televisie na zijn winst in Dwars door Vlaanderen in 2014. Daar stond hij met ondeugend gezicht tegenover een onwetende verslaggever Henny Vrienten te citeren. Voor wie het gemist heeft: onderaan het filmpje.

Boonen heeft aangegeven nog een jaar door te gaan bij Etixx-QuickStep. Dan wil hij voor de laatste keer proberen Parijs-Roubaix te winnen, de dagkoers die hij al vier keer op zijn naam schreef. Met een vijfde winst zou Boonen historie schrijven.

Opvallend genoeg zei Boonen eerder dit jaar nog: ‘Ik hoef niet overal aangekondigd te worden met de woorden: dit is zijn laatste keer. Ik heb daar geen zin in.’ Dat was in een vooruitblik op Parijs Roubaix. Op dat moment ging hij op voor zijn laatste treffen met generatiegenoot en rivaal Fabian Cancellara, die wel zo aangekondigd werd. Cancellara won Parijs Roubaix drie keer.

Twitter bericht wordt geladen...

10:51 zaterdag 23 juli 2016

De onfortuinlijken van gisteren hebben gereageerd op Twitter. 'Sometimes bad luck smacks you right in the face', stuurt Tom Dumoulin.

En Bauke Mollema bedankt iedereen voor de berichten. Ook in het Engels, overigens. Geheel volgens de richtlijnen van de twitterende Tourrenner die Volkskrantverslaggever Arwin Willemsen beschreef. (+)

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

10:26 zaterdag 23 juli 2016

De kans op een druppel zweet van Usain Bolt, wie zou daar niet 70 euro voor over hebben? Liefhebbers van atletiek kunnen ‘een stuk van de historie’ in handen krijgen, aldus verkopers van de olympische atletiekbaan in Londen. Dit meldt De Gelderlander.

Bolt liep er vier jaar geleden, Allyson Felix ook, evenals Mo Farah. Alle drie op de sintelbaan die nu vervangen is. Het rode spul (met mogelijke zweetdruppels van kampioenen) is in stukjes opgebroken. Een miniversie kost 60 pond, dat is ruim 70 euro, een groter gedeelte is 399 pond, oftewel 475 euro.

Het stadion heeft overigens niet alleen een nieuwe vloer, ook de capaciteit is verkleind. Tijdens de Spelen bood de tribune plek voor 80.000 man, nu voor zo’n 20.000 mensen minder. Bovendien wordt het stadion het komende seizoen gebruikt door voetbalclub West Ham United.

Wie graag een stukje atletiekbaan op de schoorsteenmantel neerzet, moet niet te lang wachten: de oplage is beperkt. Er zijn 500 stukjes beschikbaar.

Usain Bolt, vrijdagavond op de nieuwe atletiekbaan in Londen.Beeld epa
Usain Bolt vrijdagavond in Londen na de door hem gewonnen 200 meter.Beeld photo_news

09:49 zaterdag 23 juli 2016

Het is niet zo pijnlijk als het breken van een pols, of de eerlijke, verslagen woorden van Bauke Mollema na afloop van de negentiende etappe gistermiddag, maar wrang is het op zijn minst: de ouders van Dumoulin zijn al richting Rio afgereisd.

Ze zouden hun zoon na een vakantie aanmoedigen bij de olympische wegrit en tijdrit. Maar de grote vraag is of hun zoon wel die kant op komt. Hij gaat niet voor spek en bonen meedoen, liet Dumoulin gisteren al weten. Als hij de komende twee weken het gips om zijn hand moet houden dat er nu om zit, houdt het op.

Overigens is ook de vraag of de bus met Mollemafans vanavond nog naar Parijs vertrekt.

Tom Dumoulin na zijn ziekenhuisbezoek.Beeld photo_news

Twitter bericht wordt geladen...

09:35 zaterdag 23 juli 2016

De verhoudingen op dit sportblog zijn volkomen helder. Wij van dit sportblog vinden dat er nooit voldoende sport kan zijn, sport is emotie, sport verbindt, sport was in het afgelopen jaar zelfs in drie winnende gevallen het onderwerp bij de Tegels, de verkiezing van de belangrijkste journalistieke prijzen van het jaar.

Maar niet iedereen geniet zo van sport als wij, zo blijkt. Er is een petitie gestart om Radio 1 terug te krijgen. Minder sportnieuws, meer van het andere.

'De laatste jaren is Radio 1 steeds verder verworden tot een sportzender met steeds minder ruimte voor nieuws en inhoudelijke programma’s over achtergronden van het nieuws, kunst en cultuur en wetenschap. We zijn zeker niet tegen sport en erkennen dat sport veel voor mensen betekent, maar wij vinden dat de verhoudingen onderhand volstrekt zoek zijn geraakt. Wij pikken het niet langer en willen Radio 1 terug!', zo luidt de boodschap.

En dat terwijl de Olympische Spelen nog moeten beginnen.

Twitter bericht wordt geladen...

09:12 zaterdag 23 juli 2016

Ook keepers hebben soms een slechte dag, maar deze keeper van Minnesota United had een Érg Slechte Dag.

In onderstaand filmpje ziet u zijn eigen goal, die tegenstander Bournemouth een extra doelpunt opleverde.

08:43 zaterdag 23 juli 2016

Niet alleen Usain Bolt liet in Londen zien dat zijn vorm groeiende is, ook Sifan Hassan gaf haar visitekaartje af. De Nederlandse werd tweede op de 1500 meter in 4.00,87. En dat is goed nieuws, want het is aanzienlijk sneller dan ze eerder deze maand liep bij de EK in Amsterdam.

Destijds werd Hassan onttroond als Europees kampioen en werd ze tweede. ‘Ik ben nog niet fris’, zei ze toen na drie maanden blessureleed. ‘Ik ben iemand die in mijn eerste wedstrijd nog niet aan de top zit, ik heb wedstrijden nodig.’

Sifan Hassan tijdens de prijsuitreiking.Beeld anp

08:36 zaterdag 23 juli 2016

Voor wie twijfels had over de vorm van ’s werelds snelste man: het zit wel goed. Usain Bolt liep gisteravond bij de Diamond League in Londen zijn eerste 200 meter van het jaar en won in 19,89 seconden. De 29-jarige Jamaicaan is in voorbereiding op de Spelen in Rio.

De olympische route van Bolt verliep de laatste maanden niet vlekkeloos. Wedstrijden liep de zesvoudig olympisch kampioen nauwelijks en bij de Jamaicaanse trials liep hij onlangs een lichte hamstringblessure op, waardoor hij de 200 meter moest laten schieten.

Maar voor supersterren maakt de Jamaicaanse bond uitzonderingen: Bolt werd geselecteerd voor de Spelen, al moest hij in Londen nog wel even vormbehoud tonen. Met zijn tijd zit hij zeven tienden boven zijn wereldrecord uit 2009.

Na afloop liet Bolt weten dat hij niet helemaal tevreden was, ondanks dat hij met bijna twee tienden voorsprong won. Hij is nog niet op het niveau waar hij wil zijn, gaf Bolt aan. ‘Ik heb nog wat trainingsuren nodig, maar dat komt in orde.’

Usain Bolt tijdens de 200 meter in Londen.Beeld photo_news

08:03 zaterdag 23 juli 2016

Het zal vandaag wel een ontsnapping worden, denkt Pieter Sabel. Vanuit de Tour levert hij zijn dagelijkse voorspelling.

'Froome ziet het als 'one last push' op weg naar Parijs, en hoopt vooral te overleven met hulp van zijn team. Alle kans dus dat de waaghalzen een laatste keer proberen om een etappe te winnen. Daarachter blijft het spannend. Nummers twee (Bardet) tot en met vijf (Porte) staan binnen iets meer dan een minuut van elkaar.'

U leest de volledige voorspelling en korte terugblik op gisteren hier.

07:52 zaterdag 23 juli 2016

Broer Romelu wacht nog steeds op een transfer, maar voor Jordan Lukaku is promotie een feit. De 21-jarige verdediger tekende vrijdag een contract voor drie jaar bij de Italiaanse club Lazio. Naar verluidt is er 4 miljoen mee gemoeid.

De jongste van de twee Lukaku’s hoeft niet te vrezen dat niemand hem daar verstaat: in Rome wordt de Belgische verdediger ploeggenoot van de Nederlanders Stefan de Vrij, Wesley Hoedt en Ricardo Kishna. Van oudere broer Romelu is bekend dat hij graag hogerop wil, maar voorlopig ligt hij vast in Liverpool, bij Everton.

Jordan Lukaku neemt een selfie in de wachtkamer voor zijn medische keuring bij Lazio.Beeld photo_news

07:39 zaterdag 23 juli 2016

Om 13.00 uur start de laatste échte etappe van deze Tour de France voor de klassementsrenners. Als Chris Froome heelhuids de finish haalt in deze twintigste etappe naar Morzine, weet hij dat het goed zit: dan is zijn derde zegen een feit en rest de showetappe van zondag naar Parijs - standaard de prooi voor sprinters.

Het draait vandaag om de podiumplaatsen en dan niet om die van de nummer een, die plek is zo goed als vergeven. Romain Bardet heeft sinds gisteren de beste papieren voor plek twee. Hij staat 4.11 achter op Froome, binnen iets meer dan een minuut voor de Colombiaan Nairo Quintana, de Brit Adam Yates en de Australiër Richi Porte. En Bauke Mollema? Na zijn valpartij op het beoliede wegdek gisteren duikelde hij van plaats twee naar tien.

De laatste bergrit begint in Megève en voert over de Col des Aravis (tweede categorie), de Col de la Colombière (eerste), de Col de la Ramaz (eerste) en de Col de Joux Plane, een berg van de buitencategorie. Met een afdaling naar finishplaats Morzine neemt de Tour afscheid van de bergen.

Twitter bericht wordt geladen...

07:37 zaterdag 23 juli 2016

Médical Mobile staat er in witte letters op de grijze Renault-vrachtwagen in het centrum van Saint-Gervais. Daaronder, in een rode balk: soins - radiologie - echographie . Om 17.35 uur stopt de ploegleiderswagen van Giant-Alpecin voor de ingang. Op de passagiersstoel een gedesillusioneerde man: Tom Dumoulin. (+)

07:28 zaterdag 23 juli 2016

Het leek gisterochtend allemaal nog zo mooi voor Bauke Mollema. Nog steeds tweede in het tussenklassement, zijn benen waren weer wat beter, hoogste tijd voor wielerverslaggever Bart Jungmann om een kijkje te nemen in Zuidhorn, het dorp van Mollema:

Het gemeentehuis is geel uitgelicht, maar verder is er in Zuidhorn van wielerkoorts weinig te merken. In café In 't Holt kijken de stamgasten naar hun Bauke. 'Maar we blijven nuchter, hè.'

Mollema gaat op zijn pedalen staan, hij oogt fit', concludeert commentator Herbert Dijkstra. 'Ik ben benieuwd', zegt barman John Meter terwijl hij nog een trek van zijn sigaret neemt.

Het volledige verhaal leest u hier (+)

Bauke Mollema.Beeld photo_news