Direct naar artikelinhoud
Couppoging Turkije

Turkije: "Indien nodig wordt noodtoestand na drie maanden verlengd"

Erdogan-aanhangers in Istanbul.

Turkije is niet van plan de noodtoestand langer dan drie maanden te laten duren, tenzij verlenging noodzakelijk blijkt. Dat heeft premier Binali Yildririm vandaag gezegd.

"Ons doel is niet dat het verlengd wordt, maar als het noodzakelijk is zal het uiteraard wel verlengd worden", zei Yildirim in een interview met Turkse televisiezender ATV.

Turkije voerde op voorspraak van Erdogan de noodtoestand in na de mislukte staatsgreep door een deel van het leger op 15 juli. Door het uitroepen van de noodtoestand kregen Erdogan en de Turkse regering meer bevoegdheden.

Doodstraf

De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Kotzias heeft vandaag gezegd dat Turkije zich terughoudend moet opstellen tegenover het herinvoeren van de doodstraf na de mislukte coup.

"De overwinnaars van het interne conflict in Turkije moeten grootmoedigheid laten zien aan de verslagenen en zelfbeheersing tonen door niet de doodstraf te herinvoeren", zei de minister in een interview met Griekse krant RealNews.

Turkije schafte de doodstraf af in 2002, onder meer om te voldoen aan voorwaarden voor een mogelijke toelating tot de EU. Maar sinds de militaire staatsgreep werd veredeld, wordt herinvoering overwogen. President Tayyip Erdogan wil daarmee zijn aanhangers tegemoet komen, die na de overwinning van zijn AK-partij riepen om de doodstraf voor de coupplegers.

Volgens Kotzias ziet de EU graag een democratisch Turkije, waar de belangen en behoeftes van alle religieuze, sociale en etnische groepen gerespecteerd worden. "We willen geen Turkije van wraak, gespletenheid en destabilisatie", aldus de minister. 

De Europese Unie heeft Turkije gewaarschuwt dat herinvoering van de doodstraf het einde betekent van de onderhandelingen over een Turks EU-lidmaatschap. Maar de Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag zei vrijdag dat de kwestie overwogen moet worden vanuit een wettelijk standpunt en dat het oordeel van de EU niet zal meewegen.

Voor de herinvoering van de doodstraf is een wijziging van de Grondwet nodig en daarmee een tweederde meerderheid in het parlement. Zo'n meerderheid lijkt binnen handbereik, nu alle oppositiepartijen zich zo eensgezind achter de regering hebben geschaard in de maatregelen tegen de militaire coup.

'We willen geen Turkije van wraak, gespletenheid en destabilisatie'
Nikos Kotzias, Grieks minister

Uitlevering Turkse officieren

Op de vraag of Griekenland de acht Turkse officieren die na de mislukte coup met een helikopter het land uitvluchtten en in Griekenland asiel hebben aangevraagd zal uitleveren aan Turkije, antwoorde Kotzias dat dit wordt bepaald door rechters en andere relevante autoriteiten. 'Zij zullen rekening houden met de mate waarin de acht militairen deelnamen aan de coup.'

Ook kan een eventuele herinvoering van de doodstraf voor deelnemers aan de coup meespelen. Dat kan voor de rechter reden zijn uitlevering te verbieden.