Paardenprocessie Hakendover lokt 15.000 tot 20.000 toeschouwers

De traditionele paardenprocessie op paasmaandag in Hakendover, waarover al in middeleeuwse teksten uit 1260 sprake is, heeft ook dit jaar mede door het prachtige weer duizenden kijklustigen gelokt naar het kleine Tiense dorpje. Volgens organisator Johan Dewolfs kwamen er zowat 15.000 tot 20.000 mensen opdagen. Het hele gebeuren verliep zonder problemen.

mceulemans

Naar jaarlijkse gewoonte trok men rond 11 uur eerst in processie met meer dan 400 figuranten en honderden bedevaarders van de kerk naar de Tiense Berg. Na de zegening van de circa 250 aanwezige paarden door Mgr. Léon Lemmens, bisschop van Vlaams-Brabant, reden deze drie rondes van elk ongeveer 1 kilometer rond de heuveltop, waarna de processie weer naar de kerk trok.

13de arbeider

De processie herdenkt een legende uit 690 toen men in Hakendover een kerk wilde bouwen op aangeven van God. Volgens de legende werkte God ook zelf mee aan de bouw van de kerk. Er werden hiervoor immers 12 arbeiders aangeworven, maar overdag werkten er telkens 13 mee. Ook bij de uitbetaling daagden er slechts 12 op.

Het verhaal van de legende staat in de kerk gebeiteld in een houten retabel uit 1405 en wordt tijdens de processie uitgebeeld. De galop van de gezegende paarden zou ook de vruchtbaarheid van de grond ten goede komen.

Belga, archieffoto

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER