Direct naar artikelinhoud
Video

Zonnevliegtuig Solar Impulse 2 bijna de wereld rond

De Solar Impulse vertrekt in Caïro.

De Solar Impulse 2 is vannacht begonnen aan het laatste deel van zijn reis om de wereld. Het vliegtuig dat door zonne-energie wordt aangedreven, steeg op in Caïro en gaat naar de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, Abu Dhabi.

Meer dan twee jaar geleden begon daar de wereldreis van het duurzame vliegtuigje. De Solar Impulse stond bijna een jaar aan de grond in Hawaiï omdathet vliegtuig beschadigd was door de lange reis. In april van dit jaar werd de reis om de wereld hervat.

De laatste vlucht zal tussen de 48 en 72 uur duren en is volgens het team de lastigste etappe. In het Midden-Oosten worden momenteel recordtemperaturen gemeten die het vliegen bemoeilijken. Daarnaast maken ook no-flyzones de vlucht over het Midden-Oosten ingewikkeld.

Groene energie

Mede door de weersomstandigheden en maagklachten van piloot Bertrand Piccard was de Solar Impulse al genoodzaakt later dan gepland op te stijgen vanuit Egypte. Piccard en de ook Zwitserse wetenschapper Andre Borschberg wisselen elkaar af voor het besturen van het vliegtuig. Met hun reis rond de wereld willen ze groene energie promoten.

Het eenmansvliegtuigje weegt ongeveer 1600 kilo en heeft een lengte van 22 meter. De meer dan 17.000 zonnecellen laden overdag een accu op waardoor er ook in het donker gevlogen kan worden. Het toestel kan een hoogte van 8,5 kilometer meter bereiken. Sinds maart 2015 is de Solar Impulse 2 bezig aan een reis van zo'n 35.000 kilometer.