"Maatregelen na staatsgreep mogen niet leiden tot autoritaire staat"

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben er bij Turkije op aangedrongen om de rechtstaat overeind te houden in de nasleep van de mislukte staatsgreep. Ze maken zich zorgen over vergeldingsacties tegen rechters en de oproepen voor de herinvoering van de doodstraf.
AFP or licensors

"Deze coup betekent uiteraard niet dat de rechtstaat en het systeem van "checks and balances" in het land niet meer van tel zijn", zo verklaarde de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini maandagochtend voor aanvang van een bijeenkomst van de Europese ministers.

Ook verscheidene ministers legden bij hun aankomst in Brussel gelijkaardige verklaringen af. Het bestraffen van de verantwoordelijken van de mislukte staatsgreep mag "geen maatregelen omvatten die kunnen leiden tot een autoritaire staat", zo klonk het bij de Franse minister Jean-Marc Ayrault. De nieuwe Britse minister Boris Johnson, die zijn Europese debuut maakt, vond het dan weer belangrijk dat "alle partijen terughoudendheid en matiging aan de dag leggen".

De Belgische minister Didier Reynders veroordeelde de staatsgreep, maar vroeg de Turkse overheden om "proportioneel" te reageren en de rechtstaat overeind te houden. De vicepremier maakt zich zorgen over de behandeling van magistraten en het debat over de mogelijke herinvoering van de doodstraf. "Dat stelt uiteraard problemen in de relatie met de Europese Unie. Je kan je dat niet inbeelden van een land dat toenadering wil tot Europa." Nog uit ons land komt de oproep van een groep magistraten. Ze roepen de regering-Michel op om druk uit te oefenen in het licht van de schorsing van duizenden rechters.

In Turkije zijn duizenden mensen gearresteerd sinds een deel van het leger vrijdagochtend een mislukte coup pleegde. Bijna drieduizend rechters zijn de laan uitgestuurd tijdens het weekend. President Recep Tayyip Erdogan opperde ook dat hij gaat nadenken over een herinvoering van de doodstraf voor de verantwoordelijken van de staatsgreep.

Meest gelezen