© Photo News

Minister Van Overtveldt onder vuur na voorstel verlaging vennootschapsbelasting

Het voorstel van minister Johan Van Overtveldt om de belasting op vennootschappen te verlagen, oogst scherpe kritiek. Zelfs van zijn partners binnen de meerderheid.

lex moolenaar

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil de vennootschapsbelasting verlagen om de concurrentiekracht van onze bedrijven te verhogen. Maar dat plan stuit op heftig verzet van andere partijen, omdat de minister met deze maatregel, waarvan de kosten op 3,5 miljard euro worden geraamd, het begrotingsevenwicht in gevaar zou brengen.

“Van Overtveldt is de Mol in de federale regering”, zei Dirk Van der Maelen (sp.a) zondag in De Zevende Dag. “Zijn cijfers kloppen niet. In zijn opmaak van de begroting raamt hij de inkomsten voortdurend te hoog en de uitgaven te laag. Ik geloof die minister niet meer.”

CD&V schiet met scherp

Maar ook regeringspartner CD&V twijfelt aan de cijfers van Van Overtveldt. “Als wij aan de Europese normen willen voldoen, dan moeten we vooral zorgen voor voldoende inkomsten voordat we belastingen gaan verlagen”, zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke. “En op dat gebied zijn er heel wat vragen. Waar blijven bijvoorbeeld de door Johan Van Overtveldt beloofde opbrengsten van de karaattaks op diamant, van de fiscale regularisatie en van de speculatietaks voor beleggers? Die blijven ver achter op de gestelde verwachtingen.”

Beke is opvallend scherp voor Van Overtveldt. Zijn partij ergert zich aan het eigengereide optreden van de minister en zijn partij. Niet alleen over de fiscale hervormingen, maar ook over de communautaire plannen van de N-VA en haar houding in de vluchtelingencrisis en het euthanasiedebat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER