Google overweegt beroep tegen megaboete

Nieuws
Google is het niet eens met de conclusie van de Europese Commissie dat het bedrijf zich schuldig heeft gemaakt aan oneerlijke concurrentie. Het overweegt in beroep te gaan tegen de opgelegde boete van 2,42 miljard euro, schrijft topjurist Kent Walker op het blog van de technologiegigant.
anp
woensdag 28 juni 2017 om 03:00

Brussel – Mountain View

De Europese Commissie maakte het boetebedrag dinsdag bekend. Het is een straf voor Google, omdat het bedrijf volgens de Commissie zijn dominante marktpositie heeft misbruikt. De hoogste geldstraf tot dusver voor een soortgelijk vergrijp bedroeg 1,1 miljard euro. Die werd opgelegd aan het bedrijf Intel.

Wie de zoekmachine van Google gebruikt om producten te zoeken in webwinkels, krijgt als eerste de resultaten te zien van de eigen prijsvergelijker Google Shopping. Daarmee misbruikt het bedrijf volgens Brussel zijn sterke marktpositie om concurrerende diensten te benadelen.

Zelf ziet Google dat heel anders. Consumenten die een zoekmachine gebruiken om een product te zoeken, zitten niet te wachten op een lijstje met vergelijkingssites, waar zij hun vraag nog eens kunnen herhalen. Veel liever krijgen zij directe links naar webshops die het gezochte artikel aanbieden, aldus het bedrijf.

Google wijst er verder op dat de advertenties die Google Shopping toont, afkomstig zijn van vele duizenden onlineverkopers. Zij kunnen op die manier beter concurreren met grote partijen als Amazon en eBay, die zelf ook de mogelijkheid bieden om producten op te zoeken en met elkaar te vergelijken. ‘Als je Google gebruikt om producten te zoeken, proberen wij je te geven wat je zoekt’, aldus Walker. ‘Dat wij daar goed in zijn, betekent niet dat we onszelf bevoordelen, of een bepaalde website of verkoper.’

negentig dagen

In Europa vindt 90 procent van alle zoekopdrachten op internet via Google plaats. Volgens de commissie is de marktpositie van Google dominant in alle 31 landen van de Europese Economische Ruimte (de 28 lidstaten van de Europese Unie plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein). Het bedrijf misbruikt die positie om in al die landen Google Shopping ‘prominent’ te tonen. In Nederland is dat sinds mei 2011 het geval, maar in Duitsland en Groot-Brittannië begon dat al in januari 2008, aldus EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging). Zij sommeert Google zijn ‘illegale praktijken binnen negentig dagen te beëindigen en bovendien zijn rivalen gelijk te behandelen’, zei ze op een persconferentie in Brussel. Anders wordt het bedrijf daarvoor ook nog beboet, elke dag dat het aan die eis niet voldoet. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.