28 juni 2017 om 03:00
Luister naar

Neel Frens: Vakantietips

Bijna vakantie. Tijd om er een paar weken op uit te gaan, al geldt dat niet voor iedereen. Ik heb met de Frensjes al heel wat vakanties gevierd. Tijdens elke vakantie leerde ik weer wat nuttigs waaruit ik een regel kon opmaken voor de volgende keer. Dit zijn die goede adviezen aan mijzelf.

Maak iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen tas. Ik heb namelijk de neiging mij er nogal mee te bemoeien. Niet doen. Wat niet meekomt, is er niet.

Als ik niets zeg, hebben de Frensjes de hele reis hun oortjes in. Maar zelfs met hen lukt het nog weleens om zeldzame nummerborden te spotten of een ander spelletje te spelen.

Vermijd het om op de camping naast een gezin te gaan staan waarvan de ouders fulltime werken. In de vakantie zitten papa en mama ineens fulltime met hun kroost. Hoe zich dat ontrolt, wil je niet drie weken meemaken.

Ga naar een plek waar geen wifi is. De Frensjes konden het eerst niet geloven, maar het deed ze goed. Weer eens ouderwets vervelen of buiten voetballen of zelfs een boek lezen. Wel wilden ze elke dag naar de McDonald’s om ‘koffie te drinken’, lees: de gratis wifi te gebruiken.

Neem die detectives en romannetjes gewoon mee. Want De Toverberg van Thomas Mann en om het even welk boek van Dostojevski ga je ook dít jaar niet lezen. Al die wereldliteratuur neemt alleen maar enorm veel ruimte in.

Neem badmutsen mee. Vaak zijn die verplicht in een buitenlands zwembad. De mutsjes die je aan de kassa moet kopen als je niets bij je hebt, passen de Frensjes niet omdat ze nogal groothoofdig zijn.

Pas op voor lokkers met menukaarten die buiten restaurants staan. Ikzelf tuin er bij de eerste al in. Blijf kalm en probeer ten minste een aantal restaurants met elkaar te vergelijken.

Elke dag een ijsje? Natuurlijk. Thuis doen we wel weer aan minder suiker en vet.

Duitsers houden van bloot, dus ga naarstig op zoek naar een textielstrand in Duitsland; tenminste als je niet van blote Duitsers houdt.

Koop schepjes en emmertjes of een bal ter plaatse; niet op het strand achterlaten, maar weggeven of in je vakantiehuisje achterlaten. Een methode die ik hanteerde toen we zo weinig plek in de auto hadden dat buitenspeelgoed niet meer meekon.

Smeren en nog eens smeren. Best wel een smerig woord, maar wel het eerste wat ik ’s morgens vraag. ‘Heb je gesmeerd?’ Een paar Frensjes zijn rossig en moeten het de hele vakantie met factor 50 doen, een witte pasta die bijna niet te smeren is.

Als je even wilt uitrusten van het sightseeën of wandelen; ga nooit naast een afritsbroek op een bankje zitten. Voor je het weet ritst hij nog een stuk van zijn broek af.

Geniet gewoon. Het hoeft allemaal niet op Instagram of Facebook. Zand in je bed of slaapzak, mislukte maaltijden, ruzietjes en verdwalen tijdens een wandeling zijn heel gewoon.

Tot na de vakantie!

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Ineens ruikt Amsterdam CS naar kolendamp! De schitterende Oriënt-Express uit 1920 trekt volop bekijks

Op Amsterdam CS rijdt langzaam de mooiste trein van Europa binnen: de Oriënt-Express, uit 1920, een rijdend stuk spoorhistorie. Nog steeds kun je tegen royale betaling mee, van Londen naar Parijs, Venetië of Istanbul.

Cocky Drost

Is het egoïstisch als ik zeg dat ik geen zin heb in seks? Een vrouw hoeft niet altijd zin te maken

‘Soms moet je je man z’n gang maar even laten gaan, want als je getrouwd bent is jouw lichaam van hem.’ Misschien - hopelijk - voel jij acute verontwaardiging als je dit leest.

Zeg het gewoon: een christen zou niet met een vliegtuig op vakantie moeten gaan

In enkele decennia is het idee ontstaan dat iedereen ‘recht’ heeft op jaarlijkse vliegvakanties. En nog steeds groeit het aantal vluchten. Tijd voor concrete leefregels wat dit betreft, beargumenteert Mark de Jager.

Afbeelding

De oorzaak van veel ellende is dat brute macht over gerechtigheid heerst en velen daarover zwijgen

'In 1964 werd ik met een spandoek voor Paleis Soestdijk gearresteerd', schrijft Aad Kamsteeg. Zestig jaar later vraagt hij opnieuw aandacht voor de Molukkers.

Let goed op als er een beroep wordt gedaan op wetenschappelijk onderzoek

Het pleit voor minister Piet Adema dat hij het stempel 'veilig' op glyfosaat wantrouwde. Een beroep op wetenschappelijk onderzoek zegt helaas lang niet alles, stelt Reina Wiskerke.

Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver en spreker.

Refomeisjes zijn niet per se bang omdat ze weten van de 'schrik des Heeren'

Ik groeide op 'wetende de schrik des Heeren', maar was banger voor een krokodil onder mijn bed dan voor de hel, schrijft Annemarie van Heijningen over haar jeugd in de gereformeerde gemeente.

Corjan Matsinger is jongerenwerker en religieus trendwatcher.

Een bezoek aan Taizé laat zien dat geloof lang niet altijd hoeft aan te sluiten bij je belevingswereld

Je hoeft je echt niet in duizend bochten te wringen zodat geloof altijd aansluit op de belevingswereld van jongeren. Vaak is het juist goed dat het in eerste instantie even vreemd is, merkte Corjan Matsinger in Taizé.

Hans Werkman

Hans Werkman googelde: 'verhuizen poëzie', want tijd om te schrijven had hij niet

‘Hoeken met huisgeheimen komen bloot’, schreef Gerrit Achterberg in zijn verhuisgedicht ‘Beumer & Co.’ Columnist Hans Werkman ervaart het momenteel tijdens zijn verhuizing aan zijn lijf en ziel.

Afbeelding

Kiezen kinderen hun eigen ouders? Waarom deze opvoedgedachte me rust en vertrouwen gaf

Het is maar goed dat de opvoeding niet eenrichtingsverkeer is, bedenkt columnist Gerard ter Horst zich. Zoals ouders energie in hun kinderen steken, zo is het ook andersom. Dat biedt hoop voor een duurzame relatie.