© rr

“118 spreeuwen verdoofd en onthoofd in UA”

De Anti Dierproeven Coalitie (ADC) is niet te spreken over een experiment met honderden zangvogels aan de Universiteit Antwerpen. Ze worden in de natuur gevangen, verdoofd en achteraf onthoofd. Onderzoekers gebruiken de dieren om na te gaan hoe hun hersenen reageren op vogelgeluiden. “Dit is barbaars. En ze krijgen er ook nog geld van de overheid voor”, klaagt woordvoerder Danny Flies aan.

Wim Brillouet

Hoe reageren vogels op de liedjes die hun ‘collega’s’ fluiten? Die vraag hield onderzoekers van de Universiteit Antwerpen bezig. Daarom maakten ze tijdens het broedseizoen geluidsopnames van het gefluit van spreeuwen, duiven, kanaries en zebravinken.

“Die vogels worden daarna gevangen en meerdere keren onder verdoving in een scanner geplaatst”, zegt Danny Flies van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC). “Via luidsprekers spelen onderzoekers de geluidsfragmenten af, om na te gaan hoe de hersenen van de vogels reageren. En na een aantal jaar worden de vogels afgemaakt door onthoofding. Dat is het lot dat 118 zangvogels staat te wachten.”

“Klopt niet”, reageert de betrokken professor Annemie Van der Linden (UA).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER