© GVA

Bart De Wever zit op rozen

Twee jaar na het aantreden van de nieuwe Antwerpse coalitie hebben we laten onderzoeken hoe (on)tevreden de Antwerpenaar is over ‘de kracht van verandering’. De resultaten van zo’n peiling kun je altijd op zeer uiteenlopende wijzen lezen, afhankelijk van wat je er graag in wil zien. Maar enkele onpartijdige conclusies dringen zich toch op.

Lex Moolenaar

Eén: het Antwerpse kiezerspubliek van de N-VA is trouw. Heel weinig van de N-VA-kiezers van 2012 zouden vandaag op een andere partij stemmen. Bart De Wever heeft dus geen probleem op zijn rechterflank. Het Vlaams Belang vormt voorlopig zeker nog geen bedreiging.

Twee: de vijver van De Wever is groot, maar hij wordt niet groter. Een derde van de Antwerpenaars blijft links georiënteerd en die harten heeft De Wever nog niet kunnen veroveren. Ondanks zijn status als populairste politicus van Vlaanderen scoort hij met een zesje niet beter dan andere burgemeesters van grote Vlaamse steden zoals Gent en Leuven. Aan zijn politieke talenten kan dat niet liggen. Waaraan ligt het dan wel? Aan het feit dat hij behalve burgemeester ook nog voorzitter van de N-VA is en zich dus geregeld ideologisch nadrukkelijk moet profileren? Dat zou kunnen. Hoe dan ook, Antwerpen blijft een verdeelde stad. Eén derde rechts, één derde links, één derde ergens daartussenin. Zoals het vroeger ook al was.

Dat betekent dat De Wever in Antwerpen momenteel op rozen zit. Dit onderzoek is wellicht vooral slecht nieuws voor de oppositie. Want uit de resultaten mag dan wel blijken dat Patrick Janssens nog steeds populair is in Antwerpen, maar Janssens is er niet meer. Met andere woorden: er is een behoorlijk groot gat in de markt, maar wie slaagt erin om dat gat te vullen en groter te maken? De verdeeldheid van de oppositie is het grootste cadeau dat De Wever op dit moment kan krijgen. Want de sp.a en de PVDA lijken vooralsnog geen serieuze uitdagers te worden bij de volgende verkiezingen in 2018. Alleen bij Groen zien we een duidelijk positieve trend, maar kunnen Meyrem Almaci en Wouter Van Besien over drie jaar De Wever van zijn troon stoten? Dat lijkt vandaag nog niet evident.

Uit de hoge scores van instemming met een aantal veranderingen in het beleid - de oorlog tegen drugs, de veiligheidscamera’s, de andere visie op mobiliteit - blijkt dat de ruk naar rechts de gemiddelde Antwerpenaar zeker niet afstoot. De Wever en zijn partners hebben een goed buikgevoel als het gaat om in te spelen op de opvatting van veel Antwerpenaren over maatregelen die de stedelijke samenleving kunnen verbeteren. Maar het is wel paradoxaal dat De Wever - en in nog veel sterkere mate zijn collega’s in het schepencollege - dat blijkbaar niet kan verzilveren in de vorm van hogere scores qua populariteit.

Misschien is deze enquête vooral een wake-up call voor de oppositie. Hoe kun je een topper als Bart De Wever counteren in 2018? Het ziet ernaar uit dat je een links front moet vormen met één sterk boegbeeld om hem uit te dagen. Moet dat een vrouw zijn, die zijn uitgesproken viriele law and order-profiel aanvalt? Dan komt op dit moment vooral Meyrem Almaci in aanmerking. Of kan het ook een challenger zijn met het profiel van de nieuwe man? In dat geval is Wouter Van Besien een mogelijkheid.

Hoe dan ook, anno 2015 staat de N-VA in Antwerpen nog steeds heel sterk. Bart De Wever hoeft voorlopig niet wakker te liggen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER