Direct naar artikelinhoud

Nederlandse leidersrol krijgt juridische basis

Nederland heeft nu ook echt officieel de leidersrol in het onderzoek naar de vliegramp in Oekraïne. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken tekende vanmiddag in Kiev met zijn Oekraïense collega Pavlo Klimkin een overeenkomst daarover. Daarmee is de juridische basis gelegd waarop Nederland met dat onderzoek op vreemde bodem verder kan.

V.l.n.r. De Australische minister Julie Bishop van Buitenlandse Zaken, Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en de Oekraïense Minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken.

President van Oekraïne Petro Porosjenko was bij de ondertekening aanwezig, net als Timmermans' Australische ambtgenoot Julie Bishop.
Nederland, Australië, dat door de vliegramp ook burgers verloor, en Oekraïne werken achter de schermen aan een resolutie voor een bewapende missie van de Verenigde Naties op de plek van de vliegtuigcrash.

Toch is de huidige reis van Timmermans en Bishop in de eerste plaats bedoeld om voor elkaar te krijgen dat echt alle slachtoffers en liefst ook hun bezittingen kunnen worden teruggehaald, aldus Buitenlandse Zaken.