Meeste Syriëstrijders blijven Belg

Slechts in enkele gevallen kan de nationaliteit van Syriëstrijders worden afgenomen. De juridische realiteit zet de regering met de voeten op de grond. Dat bericht De Standaard donderdag.

lbo

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werkt aan de verstrenging van de wet die het afnemen van de Belgische nationaliteit moet vergemakkelijken. Maar de nationaliteit van wie in België geboren wordt met een dubbele nationaliteit - een meerderheid van de Syriëstrijders - kan niet worden afgenomen. Regeringskringen bevestigden aan De Standaard dat de maatregel door juridische problemen slechts op enkele teruggekeerde Syriëstrijders van toepassing zal zijn.

Meteen dreigt een sterk gemediatiseerde maatregel in het kader van de bestrijding van de radicalisering een lege doos te worden. Vooral de N-VA - bij monde van Antwerps burgemeester Bart De Wever en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon - drong erop aan teruggekeerde Syriëstrijders met een dubbele nationaliteit de Belgische nationaliteit af te nemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen