België wint twee plaatsen op competitiviteitsranking World Economic Forum

© BELGA

België is er voor het eerst in vijf jaar in geslaagd te stijgen in het Global Competitiveness Report, de jaarlijkse competitiviteitsranglijst van het World Economic Forum (WEF). Ons land won twee plaatsen en staat nu zeventiende. Dat maakte het WEF bekend in het Zwitserse Genève.

mtm, dgs

De competitiviteitsscore van België zit al enkele jaren in stijgende lijn, maar dat vertaalde zich tot nu toe niet in een hogere positie op de lijst van 138 landen. Dit jaar is dat wel het geval: met een score van 5,25 punten stijgt België van de 19de naar de 17de plaats.

België krijgt vooral goede punten voor zijn gezondheidszorg, het onderwijs- en opleidingssysteem en de hoge mate van technologische ontwikkeling. Grootste probleemfactoren om in België zaken te doen, zo luidt het, zijn de belastingvoeten en het fiscaal beleid, de restrictieve arbeidswetgeving en de administratieve lasten.

Aan de top drie van de competitiviteitsranglijst verandert er dit jaar niets. Zwitserland is al voor het achtste jaar de meest competitieve economie, gevolgd door Singapore en de Verenigde Staten. Op de vierde plaats volgt Nederland, dat Duitsland voorbijsteekt en zich dus de meest concurrerende economie van de Europese Unie mag noemen. Nederland steeg de voorbije twee jaar vier plaatsen.

"Wij missen een sense of urgency"

Ondanks de stijging waarschuwt de Vlerick Business School, de Belgische partner van het WEF, dat het Belgisch potentieel onderbenut blijft. "We missen een sense of urgency", klinkt het woensdag in Brussel.

De lichte stijging is toe te schrijven aan "het behoud en verbetering van onze goede punten", zegt professor Wim Moesen. Hij doelt daarbij op het onderwijs- en opleidingssysteem, de gezondheidszorg en de technologische ontwikkeling. Maar België heeft ook "enkele slechte punten gecorrigeerd". Zo werd de credit rating van de bankensector opgekrikt en kwam er met de taxshift ook een verbetering van de arbeidsmarkt.

Maar andere, bijna traditionele Belgische zwakheden, worden te weinig aangepakt. Zo blijven de belastingvoeten en het fiscaal beleid, de restrictieve arbeidswetgeving en de administratieve lasten de Belgische competitiviteit belemmeren.

Vooral de achteruitgang op het vlak van infrastructuur is kenschetsend, zegt professor Leo Sleuwaegen. "Onze buurlanden worden meer bereikbaar terwijl de congestie op onze wegen een groot probleem wordt."

Die achteruitgang is te verklaren door een mentaliteitsverschil tussen België en de buurlanden. "We missen een sense of urgency", zegt Sleuwaegen. "Door onze openheid ten opzichte van andere markten denken we dat als de rest het goed doet, wij zullen profiteren. We zijn wieltjeszuigers, en vooral van Duitsland."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen