Het hart van de mensen

De Europese Commissie zal zich pas in maart volgend jaar definitief uitspreken over de Belgische begroting 2015. Zoals de zaken er nu voorstaan, dreigt er volgens de Commissie een ontsporing. Omdat de regering-Di Rupo te weinig structurele maatregelen nam om het begrotingstekort 2014 te verminderen en omdat het niet zeker is dat de structurele maatregelen van de regering-Michel zullen volstaan om die achterstand weg te werken. Daardoor dreigt de staatsschuld verder toe te nemen. Dat kan niet.

Eric Donckier

Het uitstel tot maart heeft het voordeel dat de regering-Michel tijd krijgt om haar structurele maatregelen allemaal om te zetten in wetten en die te laten goedkeuren door de Kamer. En om in overleg met de regionale overheden zo nodig bijkomende maatregelen te nemen om de Europese objectieven te halen.

Dit kan alleen indien de regering-Michel in gesloten gelederen optrekt en met één stem spreekt. Dat was deze week allerminst het geval. Er is de aanhoudende discussie over de al dan niet invoering van een vermogenswinstbelasting. Daar kwamen deze week de discussies bij over de verloning van de topmanagers bij overheidsbedrijven en over het al dan niet bestaan van Atomaschriften met geheime afspraken over een herziening van de Grondwet. Al die interne discussies, dat is spek naar de bek van de pers en koren op de molen van de oppositie. We schieten er wel niets mee op.

We mogen de zaken niet dramatiseren. Enkel de discussie over de vermogenswinstbelasting is fundamenteel. De andere zijn discussies in de marge. Ook eerdere regeringen kenden een moeilijke start. Zoals de regering-Di Rupo met intern veel discussies over bijvoorbeeld de pensioenen, de politieke benoemingen en - toen ook al - de verloning van de overheidsmanagers. Na verloop van tijd werd de regering-Di Rupo een hecht blok. Er is geen reden om te denken dat de regering-Michel dit niet zou kunnen. Alleen, het moet snel gebeuren omdat de sociaaleconomische situatie ernstig is.

Dit betekent dat de vier meerderheidspartijen duidelijk moeten bepalen wat hun project is en hoe ze dat communiceren. En dat ze afspraken moeten maken over hoe ze zich positioneren ten overstaan van de kritiek van de vakbonden en het brede maatschappelijke middenveld. Dit impliceert een akkoord over de vermogenswinstbelasting. De inspanningen die de regering vraagt om de overheidsfinanciën te saneren en de economie te versterken, zijn onevenwichtig verdeeld. Dat is het aanvoelen in brede lagen van de bevolking. De regering moet het hart van de mensen veroveren. Pas daarna zal er een draagvlak zijn om te doen wat moet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer