Inzet Gentse politie kost in één maand tijd 420.000 euro

De kosten voor het personeel van de Gentse lokale politie dat ingezet wordt in het kader van de terreurdreiging bedroeg tussen 16 januari en 16 februari 419.644 euro. Binnenlandse Zaken is intussen volop bezig met een globaal plaatje. Mogelijk is er volgende week meer zicht op de totale kosten.

Voor bewakingsopdrachten en andere taken in het kader van de terreurdreiging werden in Gent 10.715 uren gepresteerd. "Er werden extra mensen ingezet en personeelsleden weggehaald van hun normale opdrachten om taken in het kader van de terreurdreiging uit te voeren", zegt woordvoerder Manuel Gonzalez. "Voor de mensen die sowieso "moesten" werken, betekent dit dus geen "extra" kost, anderen moesten overuren kloppen." De extra weekenduren kosten 75.596 euro en de extra nachturen 29.335 euro.

Provincie Antwerpen

De lokale politie van de zone Mechelen-Willebroek spendeert volgens korpschef Yves Bogaerts momenteel per week 45.000 euro aan de inzet van extra personeel, zonder de bijkomende kost voor overuren mee te tellen. Die eerste maand, van 16 januari tot 16 februari, gaat het over ruim 180.000 euro. Aangezien heel wat van de extra manschappen overuren moesten maken om die opdrachten uit te voeren, komt daar volgens Bogaerts nog een aardig bedrag bij, maar dat wordt pas om de twee maanden berekend.

Antwerpen geeft geen cijfers omdat de stad wil vermijden dat daaruit operationele gegevens afgeleid kunnen worden.

Provincie Vlaams-Brabant

De politiezones in Leuven en Vilvoorde hebben nog niet becijferd wat de extra inzet van personeel gekost heeft. In Leuven zit de kost vooral in de extra overuren die de eerste twee weken gepresteerd werden, terwijl Vilvoorde ook fors investeerde in de aankoop van beveiligingsmateriaal voor de agenten en in infrastructuurwerken om de beveiliging van gebouwen te verbeteren.

Provincie Limburg

Ook voor de Limburgse politiezones brengt de verhoogde terreurdreiging extra kosten met zich mee. Zonechef Frank Mulleners van de politiezone MidLim, waarin de gemeenten Genk, As, Opglabbeek, Zutendaal en Houthalen-Helchteren vallen, beraamt de extra kosten op 150.000 euro. Bij de politiezone Bilzen-Riemst-Hoeselt zijn de diensten herschikt met gesloten beurs. "Dat wil zeggen dat er tot nu toe geen extra kosten zijn gemaakt, op de aanschaf van kogelwerende vesten na en dat ging om een bedrag van 4.000 euro", zegt hoofdcommissaris Dirk Claes.

De politiezone Hazodi (Hasselt, Zonhoven en Diepenbeek) was qua materiaal al goed uitgerust, maar de verhoogde terreurdreiging betekent extra personeelskosten. "Wat onze zone betreft, hebben we in januari en februari gemiddeld 3.500 uren meer gepresteerd dan normaal in die twee maanden", zegt Dorien Baens van de zone Hazodi. Voor de politiezone Heusden-Zolder bleef de extra kost beperkt.

Provincie West-Vlaanderen

In Brugge en Ieper is er geen meerkost. "We zien momenteel geen verhoging van de werkingskosten. Het klopt dat een aantal taken nu met twee in plaats van één persoon worden uitgevoerd, maar er zijn ook verminderde acties. Dus dat compenseert", klinkt het op het kabinet van de Brugse korpschef Dirk Van Nuffel.

Meest gelezen