Raad van Europa prijst interfederale structuur Unia

© AFP

Net op het moment dat Unia in het oog van de storm zit prijst de Raad van Europa het interfederale karakter van het Belgische gelijkekansencentrum.

mg

‘Dankzij het interfederale karakter verzekert Unia dat de diensten waarvoor het bevoegd is toegankelijk zijn voor elke persoon in het land, ongeacht de wetgeving die op hem of haar van toepassing is, via een centraal contactpunt en in samenwerking met de gewesten, gemeenschappen, provincies en gemeentebesturen’, stelt ECRI, de Commissie tegen Racisme en Intolerantie van de Raad van Europa.

ECRI is geen politiek samengestelde commissie, maar een mensenrechteninstelling met onafhankelijke experts die problemen monitort zoals racisme, xenofobie, antisemitisme, intolerantie en discriminatie op basis van ras, afkomst, kleur, religie of taal.

De commissie publiceerde begin 2014 een rapport over de situatie in België, waarin een reeks pijnpunten werden opgelijst. Denk aan de versnipperde wetgeving rond racisme en discriminatie, of nog het uitblijven van een onafhankelijk orgaan bevoegd voor taaldiscriminatie. Ook het aanslepende proces om het toenmalige Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding om te bouwen tot een interfederaal orgaan was toen een punt van kritiek.

Intussen is het CGKR verveld tot Unia, dat wel interfederaal is samengesteld, zo stelt ECRI vast in een opvolgingsrapport dat dinsdag verscheen. ‘ECRI is dan ook van mening dat de aanbeveling is uitgevoerd.’