Een poetshulp maakt ons gelukkig

© shutterstock

Wie tijd koopt voor zichzelf door bijvoorbeeld een poetshulp in te huren of eten te bestellen, wordt daar gelukkiger van. Dat blijkt uit nieuw internationaal onderzoek. Al geldt dat alleen voor wie poetsen of koken zelf vervelend vindt.

Jonas Mayeur

“Meer geld, dat maakt niet per se gelukkiger”, zegt Rene Bekkers, hoogleraar filantropie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en een van onderzoekers. “Maar de manier waaróp je je geld uitgeeft, maakt wel degelijk een verschil.”

Dat blijkt uit een reeks bevragingen bij meer dan 6.000 mensen in vier verschillende landen. Zij die maandelijks meer geld uitgaven aan het kopenvan vrije tijd, bleken telkens tevredener over hun leven. En dat positieve effect is er niet alleen voor rijke mensen. Ook wie een laag of matig inkomen heeft, heeft er baat bij. Bovendien gaat het verrassend snel.

Nieuwe vorm van armoede

Tijdens een experiment in Canada kregen zestig mensen twee weekends op een rij 40 dollar cadeau. Eén keer gingen ze ermee shoppen, de andere keer kochten ze tijd. Dat laatste zorgde op de dag zelf nog voor meer positieve gevoelens en minder stress dan het in huis halen van handige of luxueuze spullen.

Met andere woorden: wie vervelende klusjes door anderen laat doen, wordt daar op korte én lange termijn gelukkiger van. “Op zich is dat logisch”, geeft Bekkers toe. “Maar toch zijn er amper mensen die ervoor kiezen. Ook al hebben we het allemaal drukker dan ooit.”

Te weinig tijd is een nieuwe vorm van armoede, schrijven de onderzoekers. Maar zelfs zij die het zich makkelijk kunnen veroorloven, verkiezen vaak andere manieren om hun geld te spenderen. “Veertig procent van een grote groep miljonairs die we contacteerden, zei nooit tijd voor zichzelf te kopen. Onder gewone Nederlanders is dat zelfs acht op de tien.”

Sommigen vinden zichzelf lui als ze een poetsvrouw inhuren. Anderen besteden geld liever aan iets tastbaars. Maar dat is dus niet per se de beste keuze. Hoewel vrouwen steeds hoger opgeleid zijn, daalt de tevredenheid over hun leven, staat in het nieuwe rapport. Velen zouden zich verplicht voelen om thuis na het werk nog een tweede shift te draaien.

Controle

Moeten we dan voortaan alles wat we zelf niet willen doen uitbesteden? “Veel heeft te maken met hoeveel tijdsdruk iemand ervaart. Wie vaak het gevoel heeft dat er meer werk is dan uren in een dag, lijdt daaronder.”

Maar er is ook zoiets als te veel tijd kopen. “Wie alles uit handen geeft, verliest de controle over zijn eigen leven. En dat ervaren velen als erg onaangenaam.”

Wie daarentegen denkt dat er geen hoger goed is dan een overvolle agenda, die huurt misschien beter een huishoudster in.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen