Jurylid Nederlandse ‘Slimste Mens’ boort Vlaamse versie de grond in

© blg

Maarten van Rossem, het jurylid in de Nederlandse ‘De Slimste Mens’, heeft de oorspronkelijke, Vlaamse versie de grond ingeboord. “Toen ik de opnames bezocht, merkte ik dat ze zelfs hun grappen van de autocue ­aflazen.”

tove, rdc

De Slimste Mens is ook in Nederland bijzonder populair. De start van het nieuwe seizoen haalde bijna 1,4 miljoen kijkers. Jurylid Van Rossem, historicus maar ook al vele jaren programmamaker, deed enkele forse uitspraken in de talkshow van Eva Jinek op NPO1.

Toen Van Rossem gevraagd werd wat hij vond van het Vlaamse origineel van de populaire quiz, zei hij allerminst gecharmeerd te zijn. Vooral de vele ordinaire grappen in het programma van Erik Van Looy kon hij weinig smaken.

“Het gaat altijd over seks. Het eerste seizoen hadden Philip (Freriks, Nederlandse presentator, nvdr.) en ik Vlaamse vragen. Wij vonden het wat pijnlijk dat het altijd over seks ging op zo’n kinderachtige manier. Wij wilden dat niet.”

“Is het niet ironisch dat de Nederlanders, die ons destijds gegidst hebben naar meer openheid over seks, nu vinden dat we er te veel grappen over ­maken?”, vraagt Sam De Graeve, creatief directeur van Woestijnvis en jarenlang eindredacteur van De Slimste Mens ter Wereld, zich af.

Van Rossem vindt de Vlaamse versie ook heel flauw overkomen. “Wij zijn één keer bij de opnames geweest en toen bleek dat ze die rommel van de autocue lezen. Dan denk je: Hallo, als je je grappen niet eens ter plekke zelf kunt verzinnen ...

De Graeve ontkent dat de grappen worden afgelezen. “Van Rossem vindt de Nederlandse versie beter. Wij vinden de Vlaamse versie beter. Dat heeft te maken met culturele verschillen. Dat is geen drama.”

Sinds Van Rossem samen met Freriks De Slimste Mens maakt, zijn de kijkcijfers in ­Nederland flink gestegen. “Toch had het niet veel gescheeld of ik had het niet gedaan. Ze hadden me dvd’s van de Vlaamse versie bezorgd. Dat was toen er in ­België ook nog een eenmans­jury was met een professor (Rik Torfs, nvdr.). Ik had nog nooit zo’n lul gezien. Ik belde meteen de producenten en bedankte. Maar ik hapte toch toe omdat ik alle vrijheid kreeg binnen het ­format. En ja, het is een aangekocht Belgisch programma. Maar onze versie is tien keer beter.” De Graeve is niet beledigd. “Zij maken De Slimste Mens voor hun territorium. Maar ik ben blij dat ze daar toch ons format voor nodig hebben.”

De Slimste Mens, om 20.35 uur op NPO2

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen