Doodrijder Merel komt niet na vijf jaar, maar al na vijf maanden vrij door oogziekte

© BELGA

Hij werd begin dit jaar tot vijf jaar effectief veroordeeld voor het dood­rijden van Merel De Prins (12) uit Eppegem. Maar al na vijf maanden mocht Muhammed Aytekin (22) in alle stilte de gevangenis verlaten. Aytekin heeft een zware oogaandoening en riskeert blind te worden. De strafuitvoeringsrechtbank heeft beslist om hem vrij te laten onder voorwaarden. Een enkelband zal hij niet moeten dragen.

Marc Klifman en Dirk Coosemans

Voor de ouders van Merel De Prins kwam het nieuws als een complete verrassing. Zij vernamen eind mei al dat Muhammed Aytekin vrijgelaten zou worden, amper vijf maanden nadat de doodrijder van hun dochter vijf jaar effectieve gevangenisstraf en een levenslang rijverbod opgelegd kreeg. “Het is gelukt, Mereltje. Hij heeft zijn straf”, reageerden Merels ouders toen opgelucht. Al blijkt die ­opluchting van korte duur.

LEES OOK. “We willen Merel één groot verjaardagscadeau geven: gerechtigheid”

© rr

“Bijna blind”

De strafuitvoeringsrechtbank ­besliste dat Muhammed Aytekin de gevangenis om medische redenen mocht verlaten. “Dat klopt. Hij heeft een zware oogaandoening”, bevestigt zijn raadsman Yannick De Vlaemynck. “Mijn cliënt riskeert blind te worden. Er zijn ­onderzoeken en operaties nodig geweest om na te gaan of zijn zicht nog te redden valt. Maar momenteel zeggen artsen dat de situatie erger wordt.” Aytekin zou nu aan het revalideren zijn van de operaties.

Hij kreeg de klassieke voorwaarden opgelegd. Een enkelband moet hij niet dragen. “Mijn cliënt moet zich onder meer ter beschikking houden van het gerecht. Hij moet ook een vaste verblijfplaats hebben, mag niet naar het buitenland vertrekken en heeft een alcoholverbod gekregen”, zegt zijn advocaat.

Achttien veroordelingen

Zijn vrijlating is opmerkelijk, want het dodelijk ongeval met Merel was een bijzonder zwaar incident. De wegpiraat reed het meisje op 28 oktober 2015 dood toen hij met veel te hoge snelheid – volgens experts 85 kilometer per uur – door de bebouwde kom raasde. De man uit Schaarbeek vluchtte. Pas een tiental dagen later gaf hij zich aan. Aytekin reed zonder rijbewijs en met een onderverzekerde auto. Erger nog: op het proces bleek dat hij eerder al achttien veroordelingen opliep voor verkeersinbreuken.

Merels ouders zijn nauwelijks op de hoogte van Aytekins gezondheidstoestand. “Slachtofferhulp heeft ons verteld dat een oogoperatie nodig was, veel meer weten we niet”, zegt vader Kris De Prins. Ze stellen er zich wel vragen bij. Onder meer hoe het komt dat een Franstalige strafuitvoeringsrechtbank de beslissing nam, terwijl ­Aytekin door een Nederlandstalige rechtbank werd veroordeeld. “Ik vraag me ook af hoe die aandoening ineens zo snel kon gaan”, zegt de vader. “Voor het ongeval met Merel kon hij nog goed zien, want hij reed met de wagen. En nu is hij ineens blind? Langs de andere kant: als hij die zorgen écht nodig heeft, dan kunnen wij daar niet veel op zeggen. Alleen hebben wij soms de ­indruk dat een dader meer hulp krijgt dan de slachtoffers.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen