Na nieuwe incidenten: “Op de zeedijk hebben wandelaars altijd voorrang op gocarts en fietsers”

© vln

Wandelaars samen met fietsers en gocarts op de zeedijk: op veel plaatsen lukt dat niet altijd even goed. “Wie met een fiets of gocart op de dijk rijdt, moet zich aanpassen aan de wandelaars, maar dat gebeurt veel te weinig.”

Dany Van Loo

“Het moet toch de bedoeling zijn dat iedereen onbezorgd en veilig kan wandelen op de zeedijk.” Staf Cattoor, N-VA-gemeenteraadslid in Oostende, bond onlangs de kat de bel aan door het stadsbestuur een schriftelijke vraag te stellen over de problematiek van kustrijwielen - gocarts of ‘billenkarren’ - en fietsers op de zeedijk. “Wat mag en wat niet?

Op de dijk van Oostende raakte een vrouw recentelijk nog ernstig gewond nadat ze werd aangereden door een kindje op een gocart. Elke badplaats beslist zelf over de aanpak. “Het antwoord dat ik kreeg, was op zijn minst onduidelijk”, zegt Cattoor, “De gocarts worden in principe niet toegelaten op de dijk op basis van de verkeerswetgeving, maar worden wel ‘gedoogd’.”

“Fietsers moeten er volgens de reglementering ‘stapvoets’ rijden en de doorgang voor voetgangers vrijlaten. Wanneer het rijgedrag storend is, kan blijkbaar ingegrepen worden. Maar laat ons eerlijk zijn: finaal komt het allemaal neer op wederzijds respect. Op de dijken aan de kust hebben wandelaars altijd voorrang en daar moeten fietsers en gocartgebruikers zich aan houden. Ze moeten hun rijstijl aanpassen, punt. Het blijft echter voortdurend uitkijken, en niet alleen in Oostende.”

In Knokke-Heist mogen fietsen op de zeedijk en moeten de gocarts op de rijweg. “We krijgen wel nogal wat klachten binnen van senioren die problemen hebben met de elektrische wagentjes waar kinderen mee rijden”, zegt Jan De Groote van de dienst communicatie.

Reglementeringen verschillen

Pieter Decaluwé van Fietsverhuur Freddy Shop in Heist wijst zijn klanten op de reglementering en geeft hen nuttige tips mee, zeker wie met een grote gocart de baan optrekt. “En dat is ook nodig”, zegt Pieter. “Wij manen onze klanten zeker aan om voorzichtig te zijn en de verkeersreglementering te respecteren. Zo mogen gocarts niet op het fietspad, maar weinigen weten dat. “Hier in Heist zitten we bovendien met een smal stuk zeedijk, dus het is uitkijken geblazen. En wat elektrische rijwielen of wagentjes betreft: wij gaan echt niet verhuren aan personen van wie we merken dat het na twee meter al fout gaat. Dat is om moeilijkheden vragen.”

De badplaatsen aan de Oostkust houden er verschillende reglementeringen op na. Zo worden op de zeedijk van De Haan en die van Wenduine - vanaf de Rotonde tot aan de Demeyhelling - fietsen en gocarts niet toegelaten, met uitzondering van de Rotonde in Wenduine. Blankenberge heeft op de wandeldijk een aparte strook voor fietsers en gocarts, duidelijk afgebakend. “In Zeebrugge doen zich niet echt problemen voor”, zegt burgemeester Renaat Landuyt (SP.A). “Op de dijk geldt de gewone wegcode en conflicten met wandelaars doen zich niet voor.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen