© Jimmy Kets

KU Leuven wil niet meer investeren in fossiele brandstoffen

De KU Leuven heeft de voorbije twee maanden meer dan de helft van haar aandelenfondsen in fossiele brandstofbedrijven afgebouwd en de rest van de portefeuille zal de komende weken en maanden volgen. Dat heeft rector Rik Torfs maandag aangekondigd. Hij wil de steun aan duurzame alternatieven zelfs nog verder aanscherpen.

blg

Meer dan driehonderd professoren en medewerkers van de KU Leuven hebben een open brief ondertekend waarin ze de Alma Mater oproepen hun beleggingen te heroriënteren van fossiele brandstoffen naar duurzame investeringen. Rector Torfs reageerde maandag in De Ochtend op Radio 1 blij op die oproep. Meer dan de helft van de beleggingen in olie en gas werd de voorbije maanden afgebouwd en de resterende 0,08 procent van de portefeuille, op een totaal van 2 miljard euro, zal binnenkort “in orde” zijn. De timing hangt af van de marktwerking.

De portefeuille van de Leuvense universiteit bestaat voor 45 procent uit cash, voor de helft uit overheidsobligaties en voor 4,7 procent uit aandelenfondsen. Om verder te gaan in de steun aan alternatieven, zal het beleggingscomité van de KU Leuven die aandelenfondsen tegen het licht houden. “We moeten niet tevreden zijn met ethische labels of duurzaamheidslabels, maar pro-actief verder durven gaan en bijvoorbeeld bedrijven die veel moeite doen om alternatieven te ontwikkelen, een hart onder de riem steken”, legt Torfs uit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer