Luister naar

Respijt voor Chaldeeuwse christenen

Nieuws
Meer dan honderd Irakezen, onder wie veel Chaldeeuwse christenen, die door de Verenigde Staten op korte termijn naar Irak dreigen te worden teruggestuurd, mogen in elk geval nog twee weken blijven. Dat heeft een federale districtsrechter bepaald.
Tilly Dodds
vrijdag 23 juni 2017 om 19:30
Tom Kalasho van de National Organization of Iraqi Christians protesteert in Sterling Heights (Michigan) tegen het oppakken van Iraakse christenen.
Tom Kalasho van de National Organization of Iraqi Christians protesteert in Sterling Heights (Michigan) tegen het oppakken van Iraakse christenen. ap / Todd McInturf

Met het uitstel heeft districtsrechter Mark Goldsmith donderdag nog geen einde gemaakt aan de onzekerheid van de betrokkenen, maar heeft hij hun wel enige hoop gegeven.

De Irakezen waren eerder deze maand opgepakt tijdens een ‘schoonveegactie’ in en rond Detroit (Michigan), een stad met een grote Chaldeeuwse gemeenschap. De actie werd uitgevoerd door agenten van de Immigratie- en Douanedienst (ICE). Ook elders, onder meer in Nashville (Tennessee) zijn de laatste tijd zulke schoonveegacties uitgevoerd. Doel is immigranten zonder geldige papieren of met een strafblad naar hun land van herkomst terug te sturen.

De burgerrechtenorganisatie ACLU spande echter namens de betrokken Irakezen een groepsproces aan, waarin zij de dreigende deportatie aanvocht. Volgens de advocaten van de ACLU is het niet eerlijk de Irakezen terug te sturen, omdat in Irak ISIS en andere jihadistische groepen het gemunt hebben op de Chaldeeuwse en andere christenen, en ook op sjiitische moslims. De christenen en sjiieten lopen grote kans vervolgd, gemarteld of zelfs vermoord te worden.

uitwijzingsbevelen

Tegen veel Irakezen in deze zaak zijn al geruime tijd geleden uitwijzingsbevelen uitgevaardigd, bijvoorbeeld omdat ze de duur van hun visa hadden overschreden of omdat ze een veroordeling achter de rug hebben voor een of meer misdaden. Onder hen zijn er zelfs die de straf voor hun misdaad allang uitgezeten hebben en die daarna nooit meer in de fout zijn gegaan.

Onder de vorige presidenten werd aan het uitvoeren van de uitwijzingsbevelen geen hoge prioriteit gegeven. De betrokkenen kregen veelal toestemming om in de VS te blijven, mits zij zich op gezette tijden ter controle zouden melden bij de ICE. Onder president Donald Trump wordt echter weer ernst gemaakt met het uitzetten van illegale immigranten met een strafdossier.

Tot voor kort stuurden de Verenigde Staten Irakezen niet terug naar hun land, omdat Irak aan deze mensen geen reisdocumenten gaf. Dat veranderde nadat Trump met een inreisverbod had geprobeerd moslims uit zeven islamitische landen, waaronder Irak, te weren. Later werd Irak van die lijst gehaald, toen Irak een akkoord met de VS had bereikt over het terugnemen van uitgezette Iraakse migranten.

bevoegdheid

Rechter Goldsmith deed donderdag geen uitspraak over het terugsturen van de ruim honderd Irakezen. Hij verklaarde alleen de geplande uitwijzingen te hebben opgeschort, omdat hij eerst wil uitzoeken of zijn hof al dan niet bevoegd is om te bepalen of de Irakezen weg moeten of mogen blijven.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie moeten de migranten, als ze in de VS willen blijven, zich wenden tot het immigratiehof en niet tot de districtsrechtbank. De ACLU-advocaten voeren daartegen aan dat de Irakezen, als ze naar het immigratiehof zouden moeten stappen, al gedeporteerd zouden kunnen zijn voordat het immigratiehof hun zaken zou behandelen.

Volgens advocaat Nadine Yousif ­Kalasho is Goldsmiths besluit tot tijdelijke opschorting ‘een stap in de goede richting’, zo verklaarde zij tegenover de zender CBS. Lee Gelernt van het Immigrant’s Rights Project van ACLU sprak in een verklaring van ‘een levensreddende actie van de districtsrechtbank’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mensen haasten zich om hulppakketten te bemachtigen in het noorden van de Gazastrook.

Israël voert aanvallen Gaza op, generaal waarschuwt dat operatie in Rafah nabij is

Het Israëlische leger heeft zware aanvallen uitgevoerd op het noorden en midden van Gaza, de hevigste in weken. Intussen worden de aanwijzingen steeds duidelijker dat een aanval op de zuidelijke stad Rafah aanstaande is.

Breng het hulppakket voor Oekraïne in stemming en we zullen jou wegstemmen, dreigde Marjorie Greene tegen Huisvoorzitter Mike Johnson

Huisvoorzitter Johnson werd door evangelische leiders aangesproken om hulppakket Oekraïne aan te nemen

Het kon zijn politieke ondergang betekenen, besefte Huisvoorzitter Mike Johnson. Toch bracht hij het hulppakket voor Oekraïne in stemming in het Congres. Oproepen van christelijke leiders speelden daarbij een grote rol.

'Alleen ja betekent ja' staat op een protestbord tijdens een stille mars in Polen na de dood van Lizaveta Hertsen. De vrouw stierf in het ziekenhuis nadat ze op gruwelijke wijze was verkracht.

EU akkoord over 'vrouwenwet' die geweld moet tegengaan - maar verkrachting ontbreekt. 'Gemiste kans'

Na twee jaar getouwtrek is het woensdag zover: het Europees Parlement stemt in met een wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Toch is er teleurstelling, want ‘verkrachting’ werd uit de tekst geschrapt.

Ook honderdduizenden Amerikaanse granaten voor Oekraïne kunnen de oorlog alleen niet beëindigen. Daarvoor moet ondanks Russische blokkades worden geïnvesteerd in vredesdiplomatie.

Wie vrede wil bereiken, moet niet alleen investeren in wapens maar ook in vredesdiplomatie

Méér wapens is wereldwijd het antwoord op de toenemende onveiligheid. Maar wapens alleen brengen geen vrede. Het is nu de tijd om na te denken en voor te bereiden op wat nu ondenkbaar lijkt - spreken over vrede.

Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.