© erik van eycken

Ondergeregend kamp wordt thuis verdergezet

Chiro Aksent uit Bonheiden heeft in het Waalse Lierneux dinsdag uit noodzaak vroeger moeten inpakken. De weide waar de groep verbleef, was door hevige regenval herschapen tot een modderpoel en tenten liepen vol. Het kamp wordt wel verdergezet in de Krankhoeve.

erik van eycken

De leden en leiding van Chiro Aksent hadden zich het wellicht anders voorgesteld, maar het noodweer maakte abrupt een einde aan het kamp nabij Vielsalm. Twee bussen brachten de groep dinsdagavond naar het thuisfront. Volwassen begeleider en lid van de kookploeg Ann Cloetens getuigt: “De weide was bij aankomst al drassig. Door de hevige regenval werd die link herschapen en haast ontoegankelijk”, zegt Cloetens die ook lid is van de kookploeg. “De tenten waren ondergelopen, we kregen niets meer proper dus zat er maar een ding op, terug naar huis komen. Die beslissing werd pas genomen laat maandagavond.”

Organisatorisch liep alles gesmeerd: “Ouders kregen een e-mail met de vraag om de ontvangst te bevestigen, want sommigen zouden nog op vakantie kunnen zijn. We hebben ook duidelijk gecommuniceerd op onze Facebookpagina”, weet ze.

Om de opvang de komende dagen te garanderen, kunnen kinderen terecht aan de Krankhoeve. “Het kamp wisselt dus even van plaats. We geven de mogelijkheid om vrijdagavond het afsluitende kampvuur te organiseren. Er worden ook activiteiten georganiseerd, zodat ouders of grootouders de gemaakte plannen niet moeten omgooien”, zegt burgemeester Guido Vaganée (N-VA).

Cloetens is zeer tevreden met dit initiatief. “Heel fijn, want we wilden in schoonheid afsluiten maar vonden niet onmiddellijk een locatie. We mogen de Krankhoeve gratis gebruiken. Vrijdag kunnen we het meegereisde eten nog goed gebruiken.”

“Het was slijkerig. Voor onze leeftijdsgroep viel het best mee, voor jonge kinderen was heel de situatie niet meer haalbaar”, zegt Bavo Verbist (16) die met een modderig trainingspak de bus afstapte. Ook voor Elynn Peytier (14) zit het kamp erop. “Er kon niet meer worden gespeeld, alle tenten stonden onder water en bovendien was het erg koud waardoor er zieken waren. Leuk was het niet meer”, geeft ze toe. Elynn kon rekenen op haar grootouders om haar op te pikken.

Voor papa Sven Dieltjens (44) en dochtertje Elise (8) was het een blij weerzien. “We vreesden het ergste bij dit weer, toch hoopten we op beterschap”, zegt Sven. “In de nacht van maandag op dinsdag kreeg ik een e-mail van de leiding. Alles werd heel erg goed aangepakt.” Elise kijkt alvast uit naar het nieuwe avontuur op de Krankhoeve. “Ik schilder daar al met mijn grootmoeder. Ik ken de Krankhoeve goed”, zegt ze zelfverzekerd.