Direct naar artikelinhoud
Update

Amerikaanse destroyer botst met tanker in de buurt van Singapore: 10 vermisten

Amerikaanse destroyer botst met tanker in de buurt van Singapore: 10 vermisten
Beeld AFP

De Amerikaanse fregat USS John S. McCain is gisteren rond half twaalf Belgische tijd in aanvaring gekomen met de Liberiaanse olietanker Alnic MC ten oosten van Singapore in de Straat van Malakka. 10 opvarenden zijn vermist en 5 raakten gewond. Ze hebben geen levensbedreigende verwondingen. Ondertussen is de torpedobootjager op eigen kracht onderweg naar de haven van Singapore. Over de toestand van de tanker is nog niets bekend.

Het marineschip was onderweg naar de haven van Singapore voor een routinebezoek toen het in aanvaring kwam met de olietanker.

Volgens het persbericht van de Amerikaanse marine zijn er op dit moment zoek- en reddingsacties bezig in samenwerking met de lokale autoriteiten. Het marineschip USS America neemt ook deel aan de zoekactie. Van daaruit vliegen Seahawk- en Osprey-helikopters.

Volgens eerste berichten had de torpedobootjager schade opgelopen aan de bakboordachterzijde, waar hij werd geraakt door de 183 meter lange tanker. Hoe groot de schade is en hoe de aanvaring kon gebeuren is nog niet bekend. Op een foto van de Maleisische marine is te zien hoe het schip diep in het water vaart en een gat in de achterzijde heeft.

Steunbetuigingen
De USS John S. McCain is vernoemd naar de grootvader en vader van senator John McCain, beiden admiraals in de Amerikaanse marine. De voormalige presidentskandidaat tweette gisteren al mede in de naam van zijn echtgenote: "Cindy en ik bidden voor de marinemensen aan boord van de USS John McCain - we waarderen het werk van de betrokkenen bij de reddingsoperatie."

Ondertussen heeft ook de Amerikaanse president Donald Trump getweet. "Mijn gedachten en gebeden zijn bij onze mariniers op de USS John S. McCain. Reddingsoperatie is gaande".

In juni dit jaar botste een ander Amerikaans marineschip, de USS Fitzgerald, tegen een Filippijns containerschip voor de kust van Japan. Daarbij kwamen 7 bemanningsleden om het leven. Drie anderen raakten gewond. Volgens de Navy had die botsing vermeden kunnen worden, en vorige week nog werden drie bemanningsleden van de Fitzgerald ontslagen.

De plaats waar het marineschip in aanvaring kwam met de Liberiaanse olietanker.Beeld reuters

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...