Baby met hersenafwijking door zika geboren in Barcelona

In de Spaanse stad Barcelona is een baby geboren met de hersenafwijking microcefalie, als gevolg van het zikavirus. Het is het eerste geval in Spanje en wellicht het eerste in Europa.

Microcefalie uit zich in een te kleine schedel bij de baby. Dat de baby de afwijking had, was tijdens de zwangerschap al vastgesteld, maar de ouders besloten het kind te houden.

Het zikavirus wordt verantwoordelijk geacht voor honderden dergelijke afwijkingen bij baby's in Braziliƫ. Ook in Europa waren al verschillende besmettingen met zika vastgesteld, maar zonder dat dat leidde tot de geboorteafwijking.

"Mogelijk tienduizenden baby's met misvormingen"

Uit een vandaag gepubliceerde studie blijkt overigens dat er vanwege de Zika-epidemie in Latijns-Amerika en de CaraĆÆben mogelijk "tienduizenden" baby's op de wereld zullen worden gezet met misvormingen zoals microcefalie.

Volgens de studie die gepubliceerd is in het tijdschrift Nature Microbiology zouden er in totaal 93,4 miljoen personen besmet kunnen zijn met het virus, onder wie 1,65 miljoen zwangere vrouwen. In acht op de tien gevallen is de infectie ongevaarlijk of wordt ze zelfs niet opgemerkt, aldus de auteurs.Ā Tegen de infectie bestaat geen vaccin, noch een behandeling.

Meest gelezen