“Boerinnen met verstand van boeren” kwaad op Pascale Naessens

© Telefacts

“Mijn voorkeur gaat naar lamsvlees omdat hier geen groeihormonen in zitten”, verklaarde Pascale Naessens enkele dagen geleden op Radio 2. Een uitspraak die in het verkeerde keelgat geschoten is bij de vrouwen van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), die een open brief schreven. “Wij voelen ons moreel verplicht om hierop te reageren.”

mtm

“Pascale stelt dat haar voorkeur naar lamsvlees zou gaan omdat lammetjes in de wei hebben gelopen en omdat er geen groeihormonen in zitten. Ze insinueert dat ons Belgisch rundvlees mogelijk wel groeihormonen bevat”, luidt het in de brief. “Ze vergeet daarmee wel dat lamsvlees vooral ingevoerd wordt en dus een onbekende herkomst heeft. Wij voelen ons moreel verplicht om hierop te reageren.”

“Als Pascale weet heeft van dergelijke praktijken, dan is het haar burgerplicht om het voedselagentschap FAVV er onmiddellijk over in te lichten. Het FAVV kan gerechtelijke stappen zetten om dergelijke stielbedervers onmiddellijk uit de markt te halen. Anderzijds wijzen de inspecties uit dat er geen positieve gevallen meer worden gevonden.”

Volgens de “boerinnen met verstand van boeren”, zoals de vrouwen van het ABS zichzelf noemen, moeten “Belgisch vlees, eieren, melk... aan de strengste eisen voldoen voor dierenwelzijn, voedselveiligheid en productkwaliteit”. “Daar zijn ook onaangekondigde en strenge controles op. Wij dachten dat de meeste consumenten daarvan al op de hoogte waren, gezien de regelmatige campagnes op tv. Wij investeren veel in promotie om de consumenten de ware toedracht van de productie mee te delen, zodat iedereen vertrouwen kan hebben in onze Belgische producten.”

Eitjes uit eigen tuin

“Wij raden Pascale ook aan om de eitjes van de kippetjes uit haar eigen tuin grondig te koken omwille van de salmonellabacterie die overal kan voorkomen. Een bodemstaal van de tuin is ook geen overbodige luxe om zware metalen en historische vervuiling van de bodem op te sporen. Er zijn ook goedkope eieren op de markt gesignaleerd die de salmonellabacterie bevatten. Die eieren werden door een Nederlandse handelaar verkocht in ons land en komen uit Oost-Europese landen die niet voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen als onze Belgische eieren.”

“We zijn ervan overtuigd dat de consument best Belgische producten van onze gecertificeerde landbouwbedrijven koopt. Onze landbouwers zijn vakmensen die weten waar ze mee bezig zijn. Alleen moeten wij concurreren tegen ingevoerde producten die soms uit de markt genomen moeten worden omwille van hun bedenkelijke kwaliteit.”

Tot slot nodigen de vrouwen van het ABS Pascale Naessens nog uit. “Wij willen haar graag rondleiden in onze bedrijven, om haar uit te leggen hoe de vork juist aan de steel zit.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer