© JAA

© JAA

© JAA

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

“BMS moet delicatessenwinkel onder de scholen blijven”

De Burgemeester Marnixschool (BMS) bestaat 90 jaar. Creativiteit blijft er anno 2016 één van de ‘onderwijssleutels’ en dus bouwde de Vlaams-Nederlandse school een mooie tentoonstelling rond dat jubileum. Meteen werd boegbeeld en directeur Siep van der Meer uitgezwaaid, na 33 jaar inzet.

jaa

De Burgemeester Marnixschool is genoemd naar de voormalige Antwerpse protestantse burgemeester Marnix van St. Aldegonde, die de Scheldestad in opdracht van Willem Van Oranje bestuurde van 1583 tot 1584. In 1989 verhuisde de BMS van Antwerpen naar de Amerlolaan in Schoten. De banden met de Protestantse Kerk zijn al lang verdwenen en Den Haag heeft de subsidiekraan sinds 1997 dichtgedraaid, maar de Nederlandse invloed is er 90 jaar later nog altijd.

Ook aan de schoolpopulatie merkt je dat de BMS vandaag een gemengde school blijft. “Lange tijd was de verhouding zelfs 50/50, maar ook vandaag onderscheiden we bij onze 250 leerlingen 70% Vlaamse, 20% Nederlandse en 10% kinderen van diverse nationaliteiten. Er zijn ook nog altijd vijf Nederlandse leerkrachten. Ik hoop dat die Nederlandse invloed zal blijven bestaan”, vertelt Siep van der Meer. De Fries was de voorbije 33 jaar directeur van de BMS en gaat nu met pensioen, samen met zijn administratieve rechterhand en echtgenote Mireille Vanpaeschen. Het duo werd op de viering van 90 jaar BMS overladen met lofbetuigingen.

De expo rond 90 jaar Burgemeester Marnixschool loopt nog tot 15 juni tijdens de schooluren en omvat onder meer fotomateriaal, schoolobjecten en video-interviews met oud-leerkrachten en -leerlingen. Amerlolaan 53 in Schoten. De school lanceerde op de viering ook een knap filmpje waarin de BMS en haar unieke aanpak treffend zijn samengevat in een enkele minuten durende montage. Vrijwillig werk van ouders Emanuel Maes (montage), Jellie Schippers (regie) en andere ouders. Binnenkort te zien op www.marnixschool.be en nu al via Vimeo

Lees het volledige verhaal dinsdag in Gazet Van Antwerpen editie Noord

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER