Parking op E40 in Westkerke dicht tegen mensensmokkel

De parking op de E40 in Westkerke (Oudenburg) gaat in de richting van Frankrijk vanaf maandag 2 juni dicht voor zes maanden. De sluiting is een proefproject om de overlast en de illegale mensensmokkel op de parkeerplaats tegen te gaan.

De parkings langs de autosnelweg E40 in Westkerke hebben geen tankstation en geen sanitaire voorzieningen, waardoor er minder sociale controle is. Ze worden daarom soms gebruikt voor illegale praktijken zoals mensensmokkel en diefstal van ladingen, aldus de mededeling van Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V). Vooral de parking richting Frankrijk is geliefd bij mensensmokkelaars, omdat de vrachtwagens die er halt houden op doortocht zijn richting Calais in Frankrijk en Groot-Brittannië.

De afgelopen jaren paste het Agentschap Wegen en Verkeer de verlichting van de parkings aan, herstelde herhaaldelijk de omheining en snoeide de begroeiing. Deze maatregelen hielpen de politie in hun controletaken. De voorbije maanden werd echter een toenemend aantal mensensmokkelaars op heterdaad betrapt. In meerdere gevallen gingen de praktijken van mensensmokkel gepaard met geweld tegen de politie en de vrachtwagenchauffeurs.

Daarom start vanaf maandag 2 juni een proefproject, waarbij de parking in Westkerke in de richting van Frankrijk tijdelijk dicht gaat. De parking aan de andere kant, in de richting van Brussel, blijft open. Door de sluiting kan de politie zich meer concentreren op de veiligheid van de parkings in Jabbeke en Mannekensvere.

Het proefproject duurt zes maanden en zal na twee maanden met alle betrokkenen geëvalueerd worden.

Meest gelezen