Moslimexecutieve betreurt uitspraken De Wever: "Heeft niets te maken met ramadan"

Voor de vierde dag op rij zijn Antwerpse politieagenten aangevallen door jongeren. Voor burgemeester Bart De Wever (N-VA) is de maat vol. “We gaan er alles aan doen om de daders op te sporen en te straffen. Want dit pikken we echt niet meer.”

tg

De Sinksenfoor maandagavond. Een jongeman wordt op de kermis uitgedaagd door een groep jongeren. Er wordt geduwd en getrokken en er vallen klappen. De politie komt tussen en probeert de gemoederen te bedaren. Maar dan keren alle jongeren zich tegen de twee agenten. (bekijk hier de beelden)

“Een inspecteur werd tegen de grond gewerkt en kreeg nog verschillende stampen. Ook een collega die hem wilde helpen en die peperspray gebruikte om de menigte uit elkaar te drijven, kreeg rake klappen. Een agent is met een zware hoofdwonde naar het ziekenhuis gevoerd”, zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns.

Het was al de vierde dag op rij dat de Antwerpse politie belaagd werd door Antwerpse jongeren. Daarbij raakten verschillende agenten gewond. Voor burgemeester Bart De Wever is de maat vol. “Er zijn al twintig jaar spanningen in deze periode, maar de voorbije dagen is het uitgemond in geweld tegen de politie en dat pikken we niet..”

“Dat het om jongeren gaat met een moeilijke sociale achtergrond, speelt geen rol”, aldus De Wever. “Geweld tegen de politie en hulpverleners is verwerpelijk en moet streng aangepakt worden.”

Daders opsporen via camerabeelden

De Wever heeft de recherche van de Antwerpse politie nu opdracht gegeven om alle middelen te gebruiken om de daders zo snel mogelijk op te sporen, onder meer via camerabeelden, zodat ze gestraft kunnen worden. Verder is hij ook van plan om de daders het land te laten uitzetten als blijkt dat ze geen verblijfsvergunning hebben.

“Ik heb de politie opgeroepen om systematisch identiteitscontroles uit te voeren in bepaalde wijken.” De Wever verontschuldigt zich nu al bij mensen die niets misdaan hebben en toch gecontroleerd worden. Maar het is volgens de burgemeester de enige manier om weer orde op zaken te stellen en de rotte appels er uit te halen.

Politiechef Serge Muyters zegt ook dat de politie bemiddelingsteams inzet om de rust terug te laten keren. Bovendien zal er extra gepatrouilleerd worden in risicowijken.

Parket belooft streng op te treden

Volgens Stephanie Chomé van het Antwerpse parket is een onderzoek geopend tegen de daders van het geweld tegen Antwerpse politiemensen. “We vinden dit onaanvaardbaar en zullen een streng optreden tegen de daders”, klinkt het.

Een dader van een vorig feit die werd opgepakt, zal binnenkort via snelrecht moeten verschijnen. Hem hangt een zware straf boven het hoofd.

Moslimexecutieve: niets met ramadan te maken

De Moslimexecutieve, het vertegenwoordigend orgaan van de moslims in België, betreurt de uitlatingen van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Dat zegt woordvoerder Tahar Chahbi. “Het waren onbeschofte jongeren die de politie hebben aangevallen en ook wij zijn hun gedrag beu. Maar dat heeft niets te maken met de moslimgemeenschap of met de ramadan, zoals De Wever laat uitschijnen”, zegt Chahbi.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen