Janna Rommel-Opstaele (Open VLD)© vln

‘Pedopriester’ is niet welkom in Middelkerke

Het gemeentebestuur van Middelkerke gaat bekijken wat het kan doen, nu een pastoor die werd veroordeeld voor aanranding van een minderjarige in ere is hersteld en zijn functie weer kan opnemen in de kustgemeente. ‘Moreel gezien is dit enorm moeilijk te verantwoorden’, zegt burgemeester Janna Rommel-Opstaele (Open VLD).

Annelies Roose
Bron: BELGA, Terzake

De 40-jarige priester, Tom F., werd in 2008 ontslagen nadat hij een 17-jarige jongen had aangerand. Hij had de jongen dronken gevoerd en betast, en werd na bekentenissen door de rechter schuldig bevonden aan aanranding. 

In januari 2009 kreeg hij echter opschorting van straf, waardoor zijn strafblad leeg bleef. Hij moest zich wel aan enkele voorwaarden houden, waaronder contact vermijden met minderjarigen. Maar amper een jaar na het vonnis ging het al mis: hij moest worden ontslagen als hulppriester in Beernem, omdat hij via Netlog contacten onderhield met een 13-jarige.

‘Onderzoeken wat mogelijkheden zijn’

De man bleef vier jaar onder de radar, maar kan nu binnenkort dus weer aan de slag. Vanaf 1 november wordt hij pastoor in drie kerken in Middelkerke. Volgens het bisdom van Brugge zijn daar juridisch geen problemen mee, omdat zijn voorwaarden niet meer gelden. Bisschop Jozef De Kesel heeft naar eigen zeggen ook ‘alle vertrouwen in de man’, en neemt de volle verantwoordelijkheid voor zijn benoeming. 

Maar in de kustgemeente zijn ze er toch niet helemaal gerust in. ‘Het nieuws wordt hier slecht ontvangen’, zegt Rommel-Opstaele. ‘Wij hebben er als gemeente ook heel weinig inspraak in. Hij is aangesteld door een religieuze groepering, niet door ons.’

Het gemeentebestuur wil het hier dan ook niet bij laten. ‘Wij hebben vrijdag nog contact met het bisdom van Brugge en met de vecaris. We gaan zien wat daar uitkomt. Als ze bij hun beslissing blijven, gaan we met het schepencollege bekijken wat we hier kunnen aan doen.’ Middelkerke weet op dit moment nog niet of ze een stok achter de deur heeft. ‘Maar we gaan zeker onderzoeken wat onze mogelijkheden zijn’, aldus de burgemeester. (aro)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer