Moordenaar vrij door procedurefout, familie slachtoffer bang dat hij hen nu zal opzoeken

De 28-jarige Antwerpenaar die verdacht wordt van de moord op Johnny Smets uit Mortsel, mag de cel dan toch verlaten. De man werd woensdagavond vrijgelaten na een procedurefout, maar werd snel weer opgepakt voor betrokkenheid bij een andere zaak. Omdat het gerecht daarbij opnieuw een procedurefout beging, wordt hij nu definitief vrijgelaten.

lbo, vtm, jvdaa

De verdachte mocht de gevangenis woensdag verlaten na een procedurefout. Het gerecht had de dader binnen de vijftien dagen voor de Kamer van Inbeschuldigingstelling moeten brengen, maar dat was niet gebeurd.Meteen na de vrijlating werd de man aangehouden en opgesloten in het cellencomplex van de politie om hem te kunnen verhoren over een inbraakpoging in een woonzorgcentrum in 2012. Na het verhoor besliste de Antwerpse onderzoeksrechter Van Camp om de verdachte aan te houden.

‘Ongehoord. Duidelijk een truc van de foor om hem in de cel te houden en hun eigen fouten te verdoezelen’, zei zijn advocaat daarover. Maar na verdere studie van het dossier is de onderzoeksrechter tot de vaststelling gekomen dat de termijn van 24 uur waarbinnen hij voorgeleid moest worden, niet gerespecteerd werd. Een nieuwe procedurefout dus, en daarom kon de verdachte alsnog vrijkomen. ' Een correcte beslissing die getuigt van veel moed en juridische kennis', zegt zijn advocaat Koen Vaneecke.

De man blijft wel verdacht in beide dossiers en zal zich wellicht later nog voor de rechtbank of het voor hof van assisen moeten verantwoorden.

'Bang dat hij ons zal opzoeken'

De familie van de vermoorde Johnny S.reageert bij monde van hun advocaat Kris Luyckx met ongerustheid en verbazing op de vrijlating van één van de verdachten in het dossier. Hun voornaamste zorg is nu dat hij contact met hen zal zoeken.

Toen de familie woensdag vernam dat één van de verdachten ging vrij komen na een procedurefout, waren ze verbaasd dat zoiets kon gebeuren. Die verbazing werd alleen maar groter toen hij donderdag eerst werd aangehouden voor een andere feit om dan vervolgens toch nog te worden vrijgelaten.

'Als burgerlijke partij sta je erbij en kijk je ernaar, wellicht met evenveel verwondering als andere mensen. We hebben geen enkele mogelijkheid om daar iets tegen te doen. Het gebeurt allemaal boven de hoofden van die mensen. We hadden na die procedurefout op een creatieve oplossing gehoopt waardoor die man in de cel zou blijven, maar de onderzoeksrechter is daar spijtig genoeg niet in gevolgd. De voornaamste zorg van de familie is nu dat hij met hen contact zal zoeken en daar zijn ze wel een beetje angstig voor', zegt meester Luyckx.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen