© BELGA

Stadswaarborg goedgekeurd: KV Mechelen kan stadion verbouwen

De gemeenteraad in Mechelen heeft dinsdag een stadswaarborg van 2 miljoen euro voor voetbalclub YRKV Mechelen unaniem goedgekeurd. Dankzij die waarborg kan KV Mechelen de financiering van de vernieuwingswerken aan het stadion verder finaliseren.

vml

De vernieuwingswerken en uitbreiding van het stadion zijn geraamd op 8,3 miljoen euro. KV Mechelen heeft daarvoor uit verschillende hoeken financiering voorzien: 1 miljoen eigen middelen, 1,8 miljoen van private partners, 750.000 euro aan Vlaamse subsidies en 2,75 miljoen van externe financiers. Voor de overige 2 miljoen euro is het financieringsplan nog niet rond. Voor het verkrijgen van de banklening is het noodzakelijk dat de club een volledige afgeronde financiering kan aantonen.

De Mechelse gemeenteraad heeft dinsdag beslist om een stadswaarborg van 2 miljoen toe te kennen, met een looptijd van 15 jaar en maximaal 3 jaar uitstel van aflossing, waardoor Malinwa het voorziene bedrag voor de renovatie bij de bank kan lenen.

Een risico dat de stad zelf moet opdraaien voor de kosten indien de club ooit de banklening niet meer zou afbetalen, is er niet. Mocht de club in gebreke blijven, kan de stad de tv-gelden van de club opeisen.

Op een startdatum van de werken Achter de Kazerne pint KV zich liever niet meer vast, maar de club probeert wel elke administratieve stap zo snel als mogelijk af te werken. Deze goedkeuring staat los van de hele administratieve procedure die KV Mechelen doorloopt om te kunnen bouwen. Zo maakt Malinwa nu een Milieueffectenrapport (MER) op, nog tot 9 oktober is de zogenaamde kennisgevingsnota voor inspraak beschikbaar. Nadien dient de MER definitief opgemaakt en goedgekeurd te worden. Eens die fase voorbij kan de bouwvergunning aangevraagd worden.

‘We hebben dus nog een hele - administratieve - weg af te leggen. Op een nieuwe bouwdatum pinnen we ons dus niet meer vast’, aldus stadiondirecteur Marc Faes. Het Mechels stadsbestuur voert ook nog gesprekken met tweedeklasser Racing Mechelen om eveneens een stadswaarborg te verkrijgen voor de renovatie van hun stadion. Zodra dat dossier volledig is, ligt de beslissing voor op de gemeenteraad.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer