F-16 van NAVO vliegt wel heel dicht bij vliegtuig van Russische minister

“Een provocatie”, zo noemt Rusland het kleine incident waarbij een F-16 van de NAVO vlakbij een Russisch vliegtuig vloog boven de Oostzee. Volgens de NAVO zelf gaat het gewoon om een standaardprocedure.

lbo

Het vliegtuig waarop Russisch Defensieminister Sergei Sjojgoe zat kreeg woensdag plots gezelschap van een straaljager van de NAVO. Het toestel van Sjojgoe vloog over de Oostzee richting Kaliningrad, een Russische enclave in Europa, met een Russische straaljager in z’n kielzog.

De F-16 van de NAVO was op de toestellen afgevlogen omdat die hun identiteit niet kenbaar hadden gemaakt toen ze het NAVO-luchtruim naderden en ook niet reageerde op de pogingen van de luchtverkeersleiding om contact te leggen met de toetellen. De standaardprocedure is dan om verkenningsvliegtuigen uit te sturen.

Bewapend

De Russische straaljager, een Su-27 , kon het NAVO-toestel uiteindelijk afschepen. “De SU-27 toonde de F-16 van de NAVO dat het bewapend was door zich te kantelen”, zeggen journalisten die aan boord waren van het toestel van de minister aan Interfax. “Daarna is het NAVO-toestel weggevlogen.”

Begin deze week was er ook al een confrontatie tussen een Russische Su-27 en Amerikaanse vliegtuigen. De Su-27 vloot tot op een paar meter van het Amerikaanse verkenningstoestel toen dat de Russische grens naderde. Volgens Amerikaanse functionarissen gedroeg het Russische toestel zich ‘uitdagend’ en ‘provocatief’. Langs Russische zijde luidt het dan weer dat de Amerikaanse vliegtuigen ‘spionagetoestellen’ waren.

De argwaan tussen Rusland en Amerika in het luchtruim zetten zich ook voort op de grond. Er zijn al maanden oplopende spanningen tussen beide grootmachten in de Baltische staten. Daar heeft Rusland met Kaliningrad een enclave. Omdat Rusland daar begin dit jaar plannen kenbaar maakte om nieuwe raketsystemen over te brengen naar Kaliningrad, werden er honderden legereenheden van de NAVO richting de Baltische staten gestuurd. Dat werd door Rusland dan weer gepercipieerd als een provocatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen