© AFP

© BELGA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Izagirre wint spekgladde bergrit, Froome zeker van eindzege Tour

Chris Froome heeft ook de laatste bergrit overleefd en is daardoor zeker van zijn derde eindzege in de Tour de France, met enkel nog de sprintetappe naar Parijs morgen/zondag op het programma. De ritzege in de 20e en voorlaatste etappe in deze Tour de France ging naar Ion Izagirre, die toesloeg op de gevreesde afdaling van de Col de Joux-Plane en zo alsnog een tegenvallend Movistar in deze Tour een ritzege bezorgde. De buien onderweg maakten van de ganse etappe een aartsgevaarlijke bedoening.

vml

De voorlaatste etappe in deze Tour de France was een pittige, korte bergrit van slechts 146,5 km tussen Megève en Morzine. Met onderweg een col van tweede categorie, twee cols van eerste categorie en de beklimming van de Joux Plane, een col buiten categorie. De klassementsrenners keken echter vooral angstvallig uit naar de gevaarlijke afdaling naar de finish in Morzine, zeker gezien de slechte weersomstandigheden...

Onvermoeibare De Gendt

Van bij de start zat het spel op de wagen en uiteindelijk kregen we een omvangrijke kopgroep van 30 man. Onder hen twee landgenoten: Jasper Stuyven van Trek-Segafredo en (uiteraard) Thomas De Gendt van Lotto-Soudal. Zij werden omringd door schoon volk zoals Vincenzo Nibali (Astana), Wilco Kelderman (Lotto-Jumbo), Jarlinson Pantano (IAM), Pierre Rolland (Cannondale), Ilnur Zakarin (Katusha), Rui Costa (Lampre-Merida), Tony Gallopin (Lotto-Soudal), Sylvain Chavanel (Direct Energie), Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step), Michael Matthews (Orica) en last but not least wereldkampioen Peter Sagan die volop in dienst reed van zijn Tinkoff-ploegmaat Roman Kreuziger.

De Gendt kwam op de eerste twee cols als eerste boven, Majka mocht dan wel voor de start al zeker zijn van de bolletjestrui maar onze landgenoot pikte zo wel wat centjes mee en verstevigde zijn tweede plaats in het bergklassement. Het peloton liet ondertussen begaan en met meer dan vijf minuten voorgift voor de vluchters klom Kreuziger virtueel zelfs naar de tweede plaats in het klassement. Al moest er daarvoor wel gekoerst worden met 39,9 km/u gemiddeld na twee uur koers, en dat wel degelijk in een Alpenetappe.

Op 55 kilometer van de streep trok Thomas De Gendt op de Col de la Ramaz (nog maar eens) in de aanval. De Gendt kwam zo ook als eerste boven op die col van eerste categorie, die ook voor de favorieten verliep zonder grote verschuivingen. Maar de afdaling was al een serieus opwarmertje voor wat nog moest komen. Op de natte en spekgladde wegen werd De Gendt voorin zonder pardon voorbij gesneld door betere dalers Pantano en Alaphilippe. In het peloton werd eveneens behoedzaam afgedaald: na zijn val de dag voordien bouwde gele trui Chris Froome duidelijk extra veiligheid in.

Gevaarlijke Col de Joux-Plane

De Col de Joux Plane is één van de zwaarste cols ter wereld met veel lange stukken en weinig haarspeldbochten in de 11,6 kilometer 8,5 procent gemiddeld stijgingspercentage. Fabio Aru zakte al snel compleet door het ijs en de kopman van Astana (dat een ganse dag op kop had gereden) deed een erg slechte zaak in het klassement. Bauke Mollema streed na zijn offday vrijdag voor wat hij waard was maar zijn aanval werd gecounterd door Joaquim Rodriguez. Sky bleef echter kalm en beschermde in volle getale de gele trui.

Voorin ging Nibali verwoed op en over het leidersduo Pantano-Alaphilippe. De Italiaan werd net voor de top echter bijgehaald door een herboren Ion Izagirre van Movistar en een onvermoeibare Pantano in zijn wiel. Ondanks de kletsnatte wegen doken de drie naar beneden. Izagirre nam de meeste risico’s en daalde het snelst. De Bask zorgde zo voor de eerste Spaanse zege in deze Tour en het eerste succes van Movistar. Pantano kam als tweede binnen, voor Nibali.

Froome niet in de problemen

In de groep van favorieten werd Froome bergop geen enkele keer aangevallen door een rechtstreekse concurrent en ook in de afdaling kwam de gele trui niet in de problemen.

Zondag eindigt de Tour de France met de klassieke, afsluitende rit naar Parijs. Pas om 16 uur wordt in Chantilly de start gegeven van de 21e en allerlaatste etappe. Een etappe die slechts 113 kilometer lang is en waar niets meer op het spel staat buiten de prestigieuze sprintzege op de Champs-Elysées omstreeks 19u15. Het is immers een ongeschreven regel dat op de slotdag het klassement niet meer wordt aangevallen.

Uitslag:

1. Izagirre

2. Pantano

3. Nibali

4. Alaphilippe

5. Rui Costa

6. Kreuziger

7. Kelderman

8. Rodriguez

9. Martin

10. Bardet

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen