Repatriëringsteam boekt vooruitgang op rampplek MH17

© AFP

© AFP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De komende dagen zal het repatriëringsteam elke dag proberen de rampplek, waar twee weken geleden de Boeing van Malaysia Airlines crashte, te bereiken om te zoeken. Dat zegt de Nederlandse leider van de missie, Pieter-Jaap Aalbersberg. Het is het repatriëringsteam donderdag gelukt om DNA-monsters van 25 slachtoffers in bezit te krijgen.

Belga, inke

Het repatriëringsteam gaat ook de komende dagen naar de rampplek. “Dit zal de eerste dagen nog in beperkte mate geschieden. Enerzijds omdat we slechts toestemming hebben voor tussen de 40 en 50 experts op het terrein, anderzijds omdat de logistiek nu pas kan worden ingericht op de huidige toegangslocatie van het terrein.”

“U hebt gezien dat de afstanden groot zijn”, verduidelijkt hij. “Lange reistijden, een complex terrein en de wisselende veiligheidssituatie zijn belangrijke factoren. Indien wij ongehinderde toegang tot het terrein blijven krijgen, verwacht ik dat naast het dagelijks zoeken, wij tegen het einde van het weekend de volledige bergingsoperatie hebben ingericht.”

“De veiligheidssituatie is nog zeer instabiel, waardoor we geen absolute zekerheid hebben of het op korte termijn gaat lukken om met het hele team op de rampplek te komen”, legt Aalbersberg uit. “Maar we zijn wel hoopvoller gestemd dan gisteren.”

Diepe indruk

Als het repatriëringsteam volledig operationeel op de plek van de ramp is, dan heeft het daar nog enkele weken werk. Aalbersberg zegt dat het team ook over speurhonden beschikt maar of en wanneer die in actie komen, is nog niet duidelijk.

Het besef dat ze op de plek waren waar zo veel mensen het leven lieten, heeft volgens de Nederlander “een diepe indruk op onze mensen gemaakt”. “Ze werden daar letterlijk stil van.”

De verkenners vertrokken donderdagmorgen kort na 07.00 uur naar de plek waar het toestel op vlucht MH17 neerstortte. Onder hen waren twee Nederlanders en twee Australiërs. Hun tocht was 198 kilometer lang. “Rond 14.00 uur kwamen ze aan op een van de zoeklocaties bij de rampplek”, vertelt Aalbersberg. “Daar zijn ze meer dan een uur geweest. Rond 15.15 uur zijn de verkenners teruggekeerd naar Donetsk”.

Het is belangrijk om via de OVSE in overleg te blijven met alle betrokken partijen. Dit om ervoor te zorgen dat ook de grote groep experts in het rampgebied kan komen, om stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen te bergen, benadrukt de missieleider.

DNA-monsters

Het is het repatriëringsteam donderdag overigens gelukt om DNA-monsters van 25 slachtoffers in bezit te krijgen. “Ook persoonlijke bezittingen van 27 slachtoffers zijn nu in ons bezit. De spullen en het DNA-materiaal lagen in het mortuarium in Donetsk en zijn overgedragen aan de Nederlandse en Australische experts.”

Welke nationaliteit de 25 slachtoffers hebben is niet bekend, net als de aard van de persoonlijke bezittingen, aldus de Nederlandse openbare omroep NOS.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen