Lars von Trier verbreekt de stilte met virtuele verschijning

Drie jaar nadat hij wegens antisemitische uitspraken door het filmfestival van Cannes de laan werd uitgestuurd en hij zich vervolgens had voorgenomen niet langer met de pers te spreken, heeft Lars von Trier de stilte verbroken. Tenminste: de Deense regisseur gaf een virtuele persconferentie op het filmfestival van Venetië.

"Ik sympathiseer een klein beetje met Hitler", liet von Trier zich drie jaar geleden tijdens een persconferentie op het filmfestival van Cannes ontvallen bij de voorstelling van zijn film "Melancholia". De festivalorganisatie verklaarde hem prompt persona non grata en stuurde hem de laan uit. Hij excuseerde zich voor zijn uitspraken en nam zich voor niet langer met de pers te spreken.

Dat voornemen heeft hij nu doorbroken door een virtuele verschijning te maken op het filmfestival van Venetië. Dat gebeurde tijdens een persconferentie over "The house that Jack built", een serie die von Trier zal regisseren. Terwijl zijn producent de reeks toelichtte, verscheen hij plots via een livestream op het scherm van een laptop.

Vervolgens gaf hij de aanwezige pers meer uitleg over de director's cut van zijn film "Nymphomaniac". Die bevat onder meer een omstreden abortusscène die in de oorspronkelijke film niet te zien is. De scène sneuvelde om de film in meer landen een kans te geven. "Het is één zaak om een dergelijke film in Scandinavië te vertonen, het is een andere om dat in Kaboel of Salt Lake City te doen", zei hij.

Meest gelezen