Landbouw ondervindt hinder van regenweer

De landbouw ondervindt veel hinder van het regenweer van de afgelopen weken. Zo kon de voorbije week nauwelijks tarwe geoogst worden. Vooral in de polders en in Wallonië staat er nog heel wat tarwe op de velden. In Wallonië is nog bijna 15 procent niet geoogst. In Limburg en Brabant is het niet-geoogste areaal veel kleiner. Dat staat te lezen in Boer en Tuinder, het tijdschrift van de Boerenbond.

Als gevolg van de late oogst laat de kwaliteit van de tarwe op de nog te oogsten percelen te wensen over. "Door de aanhoudende regen en wind gaat de nog niet-geoogste tarwe liggen op de velden", zegt de Boerenbond. "Het hectolitergewicht is hierdoor al sterk gedaald en er komt schot in de tarwe. Ook de kwaliteit van het achtergebleven stro op gedorste percelen daalt."

"Men voorspelt nu een tiental dagen droog weer waardoor de resterende tarwepercelen geoogst zullen kunnen worden, maar de kwaliteit zal inderdaad minder zijn. Het stro is ondertussen van dusdanig slechte kwaliteit dat het grootste deel zal ingeploegd worden in de velden. Gelukkig is er op dit ogenblik veel stro in Frankrijk en kan dit aangekocht worden tegen een betaalbare prijs."

Boerenbond wil uitstel uitzaaien groenbedekker

Het natte weer stelt geen problemen voor mais of bieten. Dat is echter wel voor een stuk het geval voor de aardappeloogst. "Door de vroege oogst zijn al grote hoeveelheden aardappelen bovengehaald waardoor de prijzen op dit ogenblik zeer laag zijn. Door het grote aanbod is er bijvoorbeeld geen gevaar dat de frietprijs gaat stijgen. Nog een paar dagen droog weer en ook de resterende aardappelen zullen kunnen worden geoogst, zij het dat ook hier de kwaliteit minder zal zijn."

Door de hinder van de afgelopen weken vraagt de Boerenbond aan Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) om uitstel te verlenen voor het verplicht uitzaaien van een groenbedekker tot 10 september. Dat is volgens de landbouworganisatie noodzakelijk voor een min of meer haalbare werkorganisatie op de bedrijven en het is vanuit milieukundig standpunt zeker verantwoord.

Meest gelezen