Direct naar artikelinhoud
Update

Valverde wint Waalse Pijl, Mollema en Slagter sterk

Alejandro Valverde heeft woensdag de Waalse Pijl gewonnen. De Spanjaard van Movistar kwam na 199 kilometer als eerste boven op de Muur van Hoei. Op enkele lengtes achterstand eindigde de Ier Daniel Martin als tweede, de Pool Michal Kwiatkowski moest genoegen nemen met de derde plaats.

Beeld epa

De Nederlanders Bauke Mollema en Tom-Jelte Slagter konden lang in het explosieve klimgeweld mee, maar eindigden net naast het podium. Mollema eindigde op 4 seconden van Valverde als vierde, voor Slagter restte de vijfde plek. Beide renners keken tevreden terug op hun optreden. 'Ik ben nog nooit zo goed geweest tijdens deze klassiekers', zei Mollema, die zondag als zevende eindigde in de Amstel Gold Race. Voor Slagter was de ereplaats een bevestiging van zijn groei. 'Vijfde is mooi. Alle toppers zijn hier. Valverde kloppen is niet zo makkelijk.'

Voor Valverde is het na zijn zege in 2006 de tweede keer dat hij de Waalse Pijl wint. Op de erelijst volgt hij zijn landgenoot Daniel Moreno op, die vorig jaar de sterkste was op de steile helling. De coureur van Katoesja kwam nu als negende over de streep. Philippe Gilbert, zondag nog winnaar van de Amstel Gold Race, eindigde net achter Moreno.

In de Gold Race stelde Valverde met een vierde plaats ietwat teleur. 'Maar een revanche voor die nederlaag is dit zeker niet', verzekerde de 33-jarige Spanjaard. 'In die koers is Gilbert bijna niet te kloppen. De Muur van Hoei is met zijn hogere stijgingspercentages lastiger en dat spreekt dan weer in mijn voordeel.'

Zondag staat met Luik-Bastenaken-Luik de laatste van de drie heuvelklassiekers op het programma. Valverde mikt ook daar op een zege. 'Het is een koers waar ik enorm veel van houd. De tegenstand zal zwaar zijn, maar misschien kan ik net als in 2006 allebei de wedstrijden winnen.'

Waar Slagter tijdens die wedstrijd zal knechten voor Martin, vorig jaar winnaar in Luik, mag Mollema wel voor eigen kansen rijden. 'Van de drie heuvelklassiekers ligt Luik mij het beste', zei de kopman van Belkin. 'De conditie is in ieder geval super.'