Trucker krijgt drie jaar effectief voor mensensmokkel

Een 23-jarige vrachtwagenchauffeur is door de Brugse strafrechter tot drie jaar effectieve gevangenisstraf veroordeeld wegens mensensmokkel. In de container van de truckchauffeur werden in september 2013 in Zeebrugge negen Albanezen aangetroffen. Marcel-Stefan J. moet ook een boete van 54.000 euro betalen.

jva

Op 12 september 2013 werden in de container van de Roemeense trucker negen twintigers van Albanese origine ontdekt. Volgens het parket waren er duidelijk bewust holtes gecreëerd om mensen in de lading te kunnen verstoppen. De slachtoffers konden enkel ademen via kleine verluchtingsgaatjes. Procureur Frank Demeester noemde de situatie levensgevaarlijk.

De beklaagde ontkende elke betrokkenheid bij mensensmokkel en vroeg de vrijspraak. Zijn advocaat Nick Verstraete pleitte dat de truckchauffeur op de parking gewoon was uitgestapt om even naar het toilet te gaan. Volgens de verdediging zijn er geen bewijzen, op een twijfelachtige getuigenverklaring na. Meester Verstraete wees er bovendien op dat de onderzoeksrechter zijn cliënt nooit had aangehouden in het dossier.

De rechter veroordeelde Marcel Stefan J. tot een effectieve celstraf van drie jaar. Een recente wetswijziging betekent dat de geldboetes voor mensensmokkel vermenigvuldigd worden met het aantal slachtoffers. Hierdoor moet de Roemeen 54.000 euro betalen. Daarnaast is hij ook voor vijf jaar zijn burgerrechten kwijt.

Het openbaar ministerie vroeg om de onmiddellijke aanhouding, maar dat verzoek werd door de rechter afgewezen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen