Direct naar artikelinhoud

Defensie verkoopt gevechtsvoertuigen aan Estland

Het ministerie van Defensie verkoopt 44 overtollige CV90-gevechtsvoertuigen aan Estland. Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert vandaag bekendgemaakt tijdens een bezoek aan het Baltische land.

Een CV90 tijdens de officiële ingebruikname in 2008 op de Bernhard kazerne in Amersfoort.

Het contract wordt in december gesloten. Ook gaan het Nederlandse en Estse leger samenwerken op het gebied van de CV90. Het gaat dan onder meer over uitwisseling van informatie over gebruik en onderhoud van het gevechtsvoertuig.

In februari gaat een Nederlandse infanterie-eenheid oefenen met de CV90 in Estland. Dan kan de Estse landmacht kennis maken met het pantservoertuig.

Bezuinigingen
Het Nederlandse leger beschikt pas sinds eind 2008 over de CV90. Enkele tientallen worden nu verkocht in het kader van bezuinigingen. Over de opbrengst is niets bekendgemaakt. De infanterie houdt nog 149 CV90-gevechtsvoertuigen over. Het wordt door de Landmacht gebruikt als commando- en infanterievoertuig en biedt plaats aan maximaal 10 militairen.

Eerder deze week bezocht Hennis ook Letland. Zij sprak hier onder meer over de veiligheidssituatie in de regio. Nederlandse F-16's beschermen momenteel het Baltische luchtruim. Het is onderdeel van een aantal NAVO-maatregelen om de Baltische staten gerust te stellen na de Russische annexatie van de Krim.