Direct naar artikelinhoud

Psychische gevolgen ongeluk onderbelicht

Als slachtoffers van een ongeluk of geweld op tijd behandeld zouden worden voor psychische schade, zouden niet alleen zij beter af zijn, maar zou dat de samenleving ook miljoenen euro's schelen. Er zou dan minder geld uitgegeven hoeven worden aan ziektekosten en ook zou er minder ziekteverzuim zijn. VeiligheidNL, het AMC en het Erasmus MC willen daarom dat er meer aandacht komt voor de psychische gevolgen.

Het Erasmus MC is één van de instanties die zich zorgen maakt over psychische gevolgen

Onderzoek van het AMC in twee traumacentra laat zien dat ongeveer 16 procent van de volwassenen en 12 procent van de kinderen die na een ongeluk of geweld naar de traumakamer moeten, een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelt. Het gaat dan naar schatting om 140.000 tot 200.000 mensen per jaar. PTSS kan optreden na een plotselinge schokkende gebeurtenis. Patiënten kunnen nachtmerries krijgen en prikkelbaar zijn. De stoornis beïnvloedt ook het herstel van lichamelijke verwondingen. Naast PTSS zijn er meer aandoeningen mogelijk, zoals angstaanvallen en depressie.

De onderzoekers stellen voor dat al op de afdeling spoedeisende hulp (SEH) wordt nagegaan of een slachtoffer risico loopt om PTSS te ontwikkelen. Op de SEH worden gewonde mensen geregistreerd. Met behulp van onder meer vragenlijsten kunnen degenen die een grotere kans op PTSS hebben, worden opgespoord en behandeld.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie