Direct naar artikelinhoud
Update

Pro-Russische rebellen hebben luchthaven Donetsk bijna in handen

De strijd om de luchthaven van Donetsk lijkt in het voordeel van de pro-Russische rebellen te worden beslist. De separatisten naderen het vliegveld van de Oost-Oekraïense stad, die volgens de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad nog stevig in handen is van het leger.

Rook boven de luchthaven van Donetsk.

Rebellenleider Aleksandr Zachartsjenko zei vandaag tegen persbureau Interfax dat zijn strijders de luchthaven voor negentig procent in handen hebben. 'Nog twee, hooguit drie dagen en de luchthaven van Donetsk is onder onze controle.'

Tien doden bij school
Het is niet alleen onrustig rond de luchthaven van Donetsk. Bij de inslag van een mortiergranaat vandaag op het schoolplein van een middelbare school zijn minstens tien mensen om het leven gekomen. Dat hebben ooggetuigen aan persbureau Reuters gemeld.

De mortiergranaat sloeg in bij een straat nabij het schoolgebouw in de Oost-Oekraïnse stad. Verslaggevers van het persbureau zagen lichamen van drie volwassen bij de school en nog zes lichamen in een uitgebrand minibusje vlakbij de school. Onder de doden zijn een leerkracht en een ouder volgens Reuters. 

Lokale autoriteiten meldden dat er in totaal tien mensen zijn gedood bij beschietingen op de stad.

Nog twee, hooguit drie dagen en de luchthaven van Donetsk is onder onze controle
Rebellenleider Aleksandr Zachartsjenko
Een verwoest huis in Donetsk.