Direct naar artikelinhoud

Plasterk zet speciaal team op tegen corruptie Sint Maarten

Minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties grijpt in op het eiland Sint Maarten om de corruptie te bestrijden. Het Openbaar Ministerie krijgt meer mensen, de grensbewaking wordt versterkt en er komt een toezichthouder integriteit.

Minister Plasterk van Koninkrijksrelaties tijdens een bezoek aan Sint Maarten in januari 2013.

Dat zei de bewindsman vanochtend in het NPO Radio 1 Journaal. Volgens hem blijkt uit recent onderzoek dat 'het bederf in alle lagen' op Sint Maarten voorkomt. Het land met circa 40.000 inwoners kan de problemen niet alleen oplossen, stelt hij. 'We moeten samen zorgen dat het niet verder afglijdt.'

Het speciale team van het OM moet zich richten op witteboordencriminaliteit inclusief de politieke kring. 'Politici moeten onkreukbaar zijn.' Verder wil hij de kustwacht, douane, marine en politie versterken. Zij zullen worden aangestuurd vanuit Den Haag.

Steun in Tweede Kamer voor maatregels
Plasterk kreeg vandaag van de gehele Tweede Kamer steun voor zijn plannen. VVD, PvdA en CDA moedigen hem aan om het OM en de politie op het eiland te versterken. VVD-Kamerlid André Bosman wil Sint-Maarten tot maart 2015 de tijd geven om orde op zaken te stellen en anders moet de Rijksministerraad ingrijpen. D66 waarschuwde dat Sint-Maarten de hakken al in het zand zet, omdat wordt gedreigd met ingrijpen terwijl dat niet kan bij autonome landen.

In de Tweede Kamer klinken twijfels over de uitwerking van de nieuwe staatkundige verhoudingen die in 2010 tot stand kwamen. SP-Kamerlid Ronald van Raak verweet met name de PvdA en D66 dat zij de zaken niet goed hebben geregeld bij de invoering ervan. De SP wil toe naar lossere verhoudingen tussen de vier landen in het koninkrijk. Van Raak wil een gemenebest, waarin de vier landen op basis van gelijkwaardigheid opereren. Ook de VVD ziet meer in een gemenebest.

De ChristenUnie sprak van een huwelijk tussen de landen, waar hard aan gewerkt moet worden. De PVV wil het liefst dat Nederland zijn handen aftrekt van de eilanden en vindt het bizar dat de Nederlandse bevolking daar zelf niets over te zeggen heeft.

'Bestuur Sint Maarten onvolwassen'
In september vorig jaar droeg de Rijksministerraad (de Nederlandse bewindslieden en afgevaardigden van de Antillen) de gouverneur van Sint Maarten op om een onderzoek in te stellen naar integriteit binnen de regering van het eiland. Per februari van dit jaar kreeg PricewaterhouseCoopers (PWC) de opdracht om als onafhankelijke partij het onderzoek uit te voeren.

Twitter bericht wordt geladen...

PWC concludeert dat het bestuur van Sint Maarten nog 'onvolwassen' is en dat het verhelpen van 'de institutionele zwakte' van het eiland jaren kan duren. Machtsmisbruik en belangenverstrengeling duren voort omdat integriteitsregels niet worden gehandhaafd. Ook ontbreken preventieve maatregelen om machtsmisbruik en corruptie tegen te gaan, schrijft PWC. Plasterk noemde de resultaten van het rapport 'ontluisterend'.

Een tabel uit het rapport van PWC geeft de staat van integriteit in het bestuur van Sint Maarten weer. Het eiland scoort op 5 van de 7 punten 'laag' in vergelijking met wereldwijde standaarden.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie