© EPA

Vrijdag eerste transfer van vluchtelingen binnen de EU

De Europese Unie begint vrijdag met haar eerste transfer van vluchtelingen van de ene lidstaat naar de andere. Eritrese vluchtelingen zullen van Italië naar Zweden gebracht worden. Dat heeft de Europese Commissie dinsdag laten weten. Een en ander past in het omstreden relocatie-/spreidingsplan van de Commissie.

wver

In Rome zal er een persconferentie zijn van de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano en eurocommissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos, gevolgd door een bezoek aan het eiland Lampedusa, waar er tegen eind november een “hotspot” moet komen voor de registratie en selectie van asielzoekers die in Italië aankomen.

Zweden heeft zich akkoord verklaard om 821 vluchtelingen op te vangen die sinds medio augustus in Italië zijn aangekomen, en 548 asielzoekers die in Griekenland zijn neergestreken.

De Zweedse toezegging past in het plan voor de spreiding van 40.000 vluchtelingen binnen de EU. In september drukten de Europese lidstaten een plan door om nog eens 120.000 vluchtelingen te spreiden, zeer tegen de zin van enkele Oost-Europese lidstaten die tegen de maatregel stemden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER